A közélet minden területén burjánzó korrupció a fő indoka, hogy az Európai Parlament (EP) több képviselője szerint el kellene halasztani Románia 2007-es EU-csatlakozását - írja a BBC. Albániát leszámítva, Románia Európa legkorruptabb állama, és a 83. helyen áll a Transparency International szervezet legkorruptabb országokat felsoroló világranglistáján.

Az EP több képviselője szerint elhamarkodott volt a biztos ígéret Románia 2007-es csatlakozására. Szerintük a román kórházak rendkívül rossz állapota, a független igazságszolgáltatás hiánya és mindenekelőtt a közélet minden területén burjánzó korrupció ezt lehetetlenné teszi.

Günter Verheugen bővítési biztost nemrégiben Adrian Nastase román kormányfővel tartott közös bukaresti sajtótájékoztatóján megkérdezték, hogy szerinte a román kormány eleget tesz-e a korrupció megfékezésére. Verheugen válaszában a korrupciót "vadállatnak" nevezte, "amit a bozótban nem lehet jól látni"; az egyik jelenlévő újságíró erre válaszul megjegyezte, hogy Verheugennek csak a mellette álló Nastase háta mögé kellene pillantania, hogy lássa a "vadállatot". A bővítési biztos kifejezte reményét, hogy a román vezetés "nulla toleranciát" tanúsít a korrupcióval szemben, "bárhol bukkanjon is fel".

Mircea Toma, a Média Ellenőrző Ügynökség aktivistája ezzel szemben úgy vélekedik, hogy Romániában a közélet teljességgel a politika irányítása alatt áll. Szerinte a legsürgetőbb az igazságszolgáltatás reformja, ahol a korrupció olyan mértékű, hogy az teljességgel elfogadhatatlan egy leendő EU-tagországnál.

"Egyszerűen nem létezik olyan független szerv, ami hatékonyan küzdhetne a korrupció ellen"- vélekedik Mircea Toma. "A legfőbb ügyész, az ügyvédi irodák politikai ellenőrzés alatt állnak, és a bírákat is erősen befolyásolják."

A korrupció a mindennapi életben is jelen van az orvosok megvesztegetésétől az állásszerzésig mindenütt. A múlt hónapban több ezren demonstráltak a korrupció elleni hatékonyabb fellépést követelve.

Az EU rosszallását váltotta ki többek között az is, hogy a közelmúltban a román kormány pályázat nélkül kötött szerződést az amerikai Bechtel vállalattal egy, a Bukarestet Magyarországgal és Nyugat-Európával összekötő autópálya építéséről, megkerülve ráadásul az EU ugyanerre vonatkozó terveit.

Az egyik EP-képviselő nem sokkal ezután úgy nyilatkozott, hogy a maga részéről ellenzi egy olyan ország csatlakozását, ahol "ilyen dolgok még megtörténhetnek", ezért támogatja a csatlakozás elhalasztását. A BBC elemzése szerint könnyen megtörténhet, hogy ilyen jellegű döntés születik az EU-ban.