A milosevici diktatúra idején sem érte annyi súlyos atrocitás a vajdasági magyarokat, mint az utóbbi fél évben - állítja Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A politikus szerint tudatosan megszervezett akciókról van szó, amelyeknek célja az, hogy a kisebbségekre fizikai és pszichikai nyomást gyakoroljanak. Kasza a szerb miniszterelnökhöz fordult segítségért.

A kisebbségellenes megnyilvánulások azonnali leállítására szólította fel pénteken nyílt levélben Vojislav Kostunica szerb miniszterelnököt Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke. Kasza szerint az elmúlt fél évben Szerbiában sohasem tapasztalt erőszakhullám vette kezdetét az országban élő nemzeti kisebbségek ellen.

"Bátran állíthatom, hogy ennyi súlyos kilengés a milosevici diktatúra tizenkét esztendejében együttesen nem történt, mint most hat hónap alatt" - írja az MTI-hez is eljuttatott levelében Kasza. Szerinte Kostunica a nemzetközi figyelmeztetések ellenére sem tett semmit ezen sajnálatos események leállítására, s nem emelte fel a szavát ellenük sem ő, sem kormányának egyetlen tagja, a rendőrség pedig egyetlen esetben sem állította elő a tetteseket.

"Az esetek gyakorisága, szisztematikussága és szervezettsége sajnos arra enged következtetni, hogy korántsem spontán reakciókról van szó, hanem tudatos, megszervezett akciókról, amelyeknek az a céljuk, hogy a kisebbségekre fizikai és pszichikai nyomást gyakoroljanak" - írja Kasza. A kormányfőnek tudnia kell szerinte, hogy törvény tiltja a diszkrimináció minden megnyilvánulását nemzeti, etnikai, faji és nyelvi alapon.

Kasza ismételten a leghatározotabban elítélte a "gyalázatos" temerini bűntényt, amikor "magyar nemzetiségű egyének, bűnözők bántalmazták szerb polgártársukat". Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a belügyi szervek ez esetben is kettős mércét alkalmaztak: a "fordított esetekkel" szemben azonnal fényt derítettek a tettesek nemzetiségére, de mindmáig nem tájékoztatták a nyilvánosságot az ügy hátteréről.

A pártelnök felháborítónak tartja, hogy a hét végén történt zombori temetőgyalázás után a belügyi szervek nem voltak hajlandók azonnal a helyszínre kiszállni, jelentésükben pedig feleannyi lerombolt síremlékről tettek említést, mint amennyit valójában megrongáltak. Sérelmezi azt is, hogy a szombaton történt szabadkai incidensre - amelynek két magyar tizenéves volt a sértettje - a szabadkai rendőrség csak szerdán reagált, s igyekszik eltussolni az esetet.

Kasza felhívta a szerb kormányfő figyelmét arra, hogy az Európa Tanácsban rövidesen határozati javaslat fog születni az atrocitásokról, az Európai Néppárt pedig írásban tájékoztatja a magyarellenes atrocitásokról az Európai Parlament képviselőit. Foglalkozik a kérdéssel a washingtoni kongresszus, és tájékoztatást kap a Helsinki Bizottság és az Amnesty International.

A XXI. század Európájában a kisebbségek helyzete nem belpolitikai kérdés, ezért Kasza József elvárja a miniszterelnöktől, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a kisebbségek elleni kilengések azonnali leállítására, határolódjon el ezen vandál cselekményektől és tájékoztassa a közvéleményt a mulasztások okairól. Tom Lantos amerikai képviselő szintén elítélte a vajdasági magyarellenes támadásokat. Lantos szintén nyílt levélben fordult Kostunicához, azonnali határozott intézkedéseket kérve.