Az első közvélemény-kutatások szerint jól választott magának alelnökjelöltet John Kerry. A felmérések szerint ugyanis megerősödött a demokrata párti elnökjelölt népszerűsége, miután felkérte John Edwards-t, észak-carolinai szenátortársát alelnökjelöltnek.

Fotó: EPA
John Kerry és John Edwards

Az első közvélemény-kutatások szerint jól választott magának alelnökjelöltet John Kerry, aki a Demokrata Párt színeiben indul az Egyesült Államok elnöki tisztségének elnyeréséért ősszel. A felmérések szerint ugyanis megerősödött a demokrata párti elnökjelölt népszerűsége. Kerry kedden jelentette be, hogy John Edwards-t, észak-carolinai szenátortársát kérte fel alelnökjelöltnek.
   
A Newsweek című hetilap hétfői számában megjelenő közvélemény-kutatás szerint a Kerry-Edwards páros megerősítette vezetését republikánus párti vetélytársaikkal, George Bush hivatalban lévő elnökkel és Dick Cheney alelnökkel szemben: az előbbiekre a megkérdezettek 51 százaléka, ez utóbbiakra 45 százalékuk adná voksát.
    
A csütörtökön és pénteken - vagyis az alelnökjelölti felkérés bejelentése után - végzett felmérésben a válaszadók nagy többsége (69 százaléka) egyébként kijelentette, hogy szavazási szándékát cseppet sem befolyásolta Edwards új szerepe. A megkérdezettek 52 százaléka ellenezte, hogy Bushnak újabb négyéves elnöki megbízatást adjanak a választópolgárok, 43 százalékuk ezt viszont támogatná. A felmérés érdekessége, hogy a válaszadók 47 százaléka Bush győzelmét várja az elnökválasztáson, Kerry diadalára viszont csak 38 százalék számít.
   
Egy másik, az AP hírügynökség megbízásából készült felmérés arról tanúskodik, hogy Kerry erősítette választói bázisát, a déli államokban és az alacsonyabb jövedelműek között pedig valamennyire még növekedett is népszerűsége. Ez utóbbi felmérés Bush csekély vezetését mutatta ki demokrata párti vetélytársával szemben: a hivatalban lévő elnökre a megkérdezettek 49 százaléka adná voksát, míg Kerryre 45 százalék.

Kiderült az is, hogy az amerikai választók egyre jobbnak ítélik meg a gazdaság helyzetét, s nem romlott véleményük az iraki válság kezelésével kapcsolatban. Ez pedig jól jöhet Bushnak és rosszul a demokratáknak, akik júliusban készülnek hivatalosan is a Demokrata Párt elnökjelöltjévé választani Kerryt.