Kivégeztek egy AIDS-betegségben szenvedő férit Kínában. A 29 éves Aj Haj-tit tavaly egy vonaton fogták el, és 382 gramm heroint találtak nála. A kivégzés előtt két nappal  Bangkokban egy, minden eddiginél nagyobb szabású nemzetközi AIDS-konferencián Ven Csia-pao kínai miniszterelnök az AIDS-elleni küzdelem fokozására tett ígéretet. A miniszterelnök egyebek között a kábítószer-kereskedelem és a prostitúció visszaszorítását célzó szigorú intézkedéseket harangozott be.

Először végeztek ki Kínában AIDS-betegségben szenvedő elítéltet, egy  kábítószer-kereskedelem miatt elítélt férfit - jelentette az Új Kína hírügynökség. A 29 éves Aj Haj-tit - aki tizenegy éve maga is kábítószerfüggő - tavaly egy vonaton fogták el, és 382 gramm heroint találtak nála. Az Új Kína a legrémisztőbbnek mindazonáltal azt nevezte, hogy a fiatalember megfertőződött az AIDS-betegség kórokozójával.A férfin pénteken reggel, méreginjekcióval hajtották végre a halálos ítéletet a délnyugat-kínai Hszi-csang városában.

A világ országai közül Kínában hajtják végre messze a legtöbb halálos ítéletet. A kivégzések száma államtitoknak számít, egy kínai parlamenti képviselő korábban évente tízezerre becsülte a végrehajtott halálos ítéletek számát.

A kivégzés előtt két nappal  Bangkokban nyílt meg egy, minden eddiginél nagyobb szabású nemzetközi AIDS-konferencia. A tanácskozáson Ven Csia-pao kínai miniszterelnök az AIDS-elleni küzdelem fokozására tett ígéretet. A betegség a politikus szerint ugyanis nem csak a hagyományosan veszélyeztetettnek tekintett csoportokat, hanem immár az egész kínai társadalmat fenyegeti. Ven Csia-pao egyebek között a kábítószer-kereskedelem és a prostitúció visszaszorítását célzó szigorú intézkedéseket harangozott be a cél elérése érdekében.

Az ilyen jellegű állásfoglalások ellenére a kínai hatóságok még mindig ellenőrzik a járvány terjedésére utaló információkat, és zaklatják a független AIDS-aktivistákat.