Kiszabadult az iraki lázadók fogságából az a túszul ejtett Fülöp-szigeteki teherautósofőr, akit lefejezéssel fenyegettek az emberrablók - jelentette be az ország munkaügyi minisztere. A szerdán elrabolt túsz szabadon engedésének híre azután érkezett Manilába, hogy a Fülöp-szigeteki elnök szóvivője bejelentette, hogy országa kivonja 52 fős békefenntartó egységét mandátumának augusztus 20-i lejártakor. Ugyanakkor néhány órával a bejelentés után a túszejtők az al-Dzsazíra arab műholdas televízióban cáfolták, hogy szabadon engedték volna a Fülöp-szigeteki férfit.


   

Kiszabadult szombaton az iraki lázadók fogságából az a túszul ejtett Fülöp-szigeteki teherautósofőr, akit lefejezéssel fenyegettek az emberrablók - jelentette be Manilában Patricia Santo Tomas Fülöp-szigeteki munkaügyi miniszter Gloria Macapagal Arroyo elnökasszonyra hivatkozva.
   
A miniszter, aki a túsz családjával együtt a manilai volt amerikai Clark támaszpont szállodájában várta a fejleményeket,  közölte, hogy Angelo de La Cruzt egy bagdadi szállodába viszik, ahol átadják Fülöp-szigeteki illetékeseknek. A szerdán Fallúdzsa közelében elrabolt túsz szabadon engedésének híre néhány órával azután érkezett Manilába, hogy Arroyo szóvivője bejelentette, hogy a Fülöp-szigetek kivonja 52 fős békefenntartó egységét mandátumának augusztus 20-i lejártakor. De La Cruz elrablói eredetileg azt követelték, hogy a Fülöp-szigeteki kontingens 72 órán belül távozzon Irakból.

Korábban Manilában vita kezdődött arról, hogy meghosszabbítsák-e a Fülöp-szigeteki fegyveres erők iraki misszióját. A most nyilvánosságra hozott elnöki közlemény erről a lehetőségről nem tett említést.

Néhány órával a bejelentés után a túszejtők az al-Dzsazíra arab műholdas televízióban cáfolták, hogy szabadon engedték volna a Fülöp-szigeteki férfit. A túszejtők egyben újabb ultimátumot szabtak Manilának. Követelték, hogy a Fülöp-szigetek legkésőbb július 20-ig vonja ki békefenntartó alakulatát az arab országból, s egy napon belül adja komoly jelét a csapatkivonás megkezdésének. Az egynapos határidő - közép-európai idő szerint - szombaton este kilenc órakor kezdődik és vasárnap estig tart.