Elsősorban nyelvi nehézségek miatt felcseréltek két terhes nőt Graz egyik kórházában, így az orvosok egy 28 hetes magzatot segítettek világra egy 40 hetes helyett. A megszületett kisgyereket nem érte károsodás.

A tévedésre akkor derült fény, amikor a grazi tartományi kórházban császármetszéssel világra segítették a mindössze 1,2 kilogramm súlyú gyermeket, akit most intenzív osztályon ápolnak.

A Kurier című bécsi napilap szombati számában adott hírt arról, hogy a kórház veszélyeztetett terheseknek fenntartott egyik szobájában egyszerre három török nőt is megfigyelés alatt tartottak. Egyikük már terhességének 40. hetében volt, amikor az orvosok a családjával konzultálva úgy döntöttek, császármetszéssel világra segítik gyermekét.

Az orvosok hívására azonban - feltehetően a rosszul kiejtett török név miatt - egy másik török terhes asszony jelent meg a szülőszobában, aki mindössze két hónapja él Ausztriában, és nem beszél németül. Az orvosok csak a császármetszés elvégzésekor jöttek rá a tévedésre. A lap szerint az is nehezíthette az osztrák orvosok dolgát, hogy a szülőszobában megjelent nő elhízott volt, így hasának méretéből nem derült ki, hogy terhességének még csak a 7. hónapjában jár.

A kórház vezetője szerint nem érte károsodás az idő előtt világra segített újszülöttet. Az ügyészség vizsgálatot indított az ügyben, jogi szakértők szerint a kismama kárpótlásra és szociális segélyre is igényt tarthat.