Vasárnap beiktatták hivatalába Boris Tadic új szerb elnököt. Tadic az elnökválasztás június 27-i második fordulóján aratott jelentős győzelmet ultranacionalista ellenfelével szemben.

Forrás: [origo]
Boris Tadic

A szerb parlament beiktatta hivatalába Boris Tadicot, Szerbia új köztársasági elnökét vasárnap. Az Európa-barátnak tekintett Tadic mandátuma öt évre szól.

Tadic a szerb parlament ünnepélyes ülésén - Vojislav Kostunica miniszterelnök és a kormány tagjai jelenlétében - tette le a hivatali esküt, majd a parlament épületével szemben álló államfői rezidenciára távozott, ahol az államfői feladatokat ideiglenesen ellátó parlamenti elnök, Predrag Markovic hivatalosan is átadja az elnöki jogköröket.

Az elnökválasztás második, június 27-i fordulójában Boris Tadic, a Demokrata Párt elnöke jelentős győzelmet aratott ultranacionalista ellenlábasával, Tomislav Nikoliccsal szemben.

Boris Tadic az első szerb államfő, aki nem a kommunista pártból származik. A köztársasági elnöki poszton Slobodan Milosevicet (1990-1997) és Milan Milutinovicot (1997-2002) követi. Mindkét elődje ellen vádat emelt a hágai Nemzetközi Törvényszék, és mindketten az ENSZ hágai börtönében várják az ítéletet.