Izrael felgyorsítja a Gázai övezetben állomásozó csapatainak kivonását - egyezett meg hétfőn Ariel Saron izraeli kormányfő és Simon Peresz a legnagyobb ellenzéki párt vezetője.

A Gázai övezetből való kivonulás meggyorsításáról egyezett meg hétfőn Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Simon Peresz, az ellenzéki Izraeli Munkapárt vezére. A két politikus az Izraeli Munkapárt kormányba való belépéséről kezdett megbeszéléseket hétfőn reggel Ariel Saron rezidenciáján. 

A nemzeti egységkormányról szóló további tárgyalásokhoz a feleknek még támogatókat kell szerezniük, de a tárgyalásokhoz közel álló politikai források hétfőn azt mondták, hogy viszonylag gyors megállapodás jöhet létre.

A munkareggeli keretében létrejött megbeszélésen Saron azt kérte Peresztől, hogy a lehető leghamarabb kezdjenek tárgyalásokat az egységkormányról - jelentette ki Joram Dori, Peresz szóvivője. Kijelentette: Peresz még hétfőn találkozik munkapárti képviselőkkel. Ezt követően kedden ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, s ekkor már arra lehet számítani, hogy az ellenzék vezére elfogadja Saron felkérését a közös kormányzásra.

Az ellenzéki párt egyik vezető politikusa, Hájim Ramon kijelentette, hogy a Munkapárt három feltétele már teljesült: a kormány elfogadta a Gázai övezetből való kivonulás tervét, nem emeltek korrupciós vádat a kormányfővel szemben és a szélsőségesen nacionalista Nemzeti Unió kilépett a koalícióból.