A NATO új rakétaközpontot telepít Közép-Kelet-Európában 2006-ig és Csehországnak jó esélye van rá, hogy ott állítsák fel a katonai létesítményt - írja a Mladá Fronta Dnes nevű prágai lap. A cseh védelmi miniszter szerint azonban más NATO-tagállamok - így Lengyelország és Magyarország - is szóba kerültek.

A NATO egy rakétatámaszpont felépítését fontolgatja Csehországban, Magyarországon vagy Lengyelországban - írja hétfői számában a Mladá Fronta Dnes című cseh lap. A prágai napilap szerint Csehországnak esélye van arra, hogy ez a fontos katonai létesítmény a területén legyen. A cseh védelmi minisztérium képviselői ezt ugyan megerősítik, de részleteket nem közöltek.

Miroslav Kostelka védelmi miniszter a lapnak azt mondta, hogy más NATO-tagállamok is szóba jöhetnek. Az újság a Britské Listy című cseh internetes forrásra hivatkozva azt írja, hogy Magyarországgal és Lengyelországgal is folynak a tárgyalások. Az elképzelések szerint amerikai támaszpontról lenne szó a NATO keretén belül, amelyet 2006-ig szeretnének létrehozni.

"Már hosszabb ideje szó van egy ilyen létesítményről, de még semmi konkrétum nem ismeretes. Én személyesen nem tárgyaltam erről az amerikaiakkal" - nyilatkozta a lapnak Cyril Svoboda cseh külügyminiszter, aki a héten az Egyesült Államokba látogat. "Folyik Európa földrajzi térképének a tanulmányozása, és keresik a legmegfelelőbb helyet, ahol a NATO égisze alatt az amerikai rakétatámaszpontot el lehetne helyezni" - jelentette ki Rostislav Kotil, a cseh védelmi tárca stratégiai és védelmi osztályának igazgatója.

A Mladá Fronta Dnes szerint, ha Csehországra esik a NATO választása, akkor a végső szót a cseh parlament mondja majd ki. A képviselők véleménye azonban nagyon eltérő, és éles vitára lehetne számítani.