Az emberrablók megölték az Irakban foglyul ejtett két bolgár túsz egyikét - jelentette be kedden az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió. Szófiában nem sokkal később megerősítették a bolgár férfi halálhírét.

Az Abu Muszab az-Zarkávi jordániai származású terrorista vezette iraki csoport egy videófelvételt juttatott el az al-Dzsazírához. A felvételen az látható, amint lefejezik a két bolgár teherautósofőr közül az egyiket. A televízió nem sugározta a felvételt.

A magát Tauhíd és Dzsihád (egyistenhit és szent háború) néven nevező csoport ezúttal azzal fenyegetőzött, hogy végez a másik bolgár tússzal is, ha az amerikai hadsereg huszonnégy órán belül szabadon nem engedi az összes iraki foglyot a börtönökből.

Az al-Dzsazíra jelentését követően nem sokkal a bolgár kormány szóvivője Szófiában megerősítette, hogy az egyik foglyot lefejezték az emberrablók.

A bolgár férfi a harmadik túsz, aki lefejeztek az arab országban Szaddám Huszein iraki diktátor hatalmának tavaly áprilisi megdöntése óta. A Zarkávi vezette csoport korábban egy amerikai és egy dél-koreai túszával is ugyanilyen módon végzett.

A két bolgár teherautósofőr, akiket a szófiai hatóságok Ivajlo Kepov és Georgi Lazov néven azonosítottak, június 28-án tűnt el az észak-iraki Moszul térségében. A túszejtők múlt csütörtökön azzal fenyegetőztek, hogy lefejezik foglyaikat, ha az Egyesült Államok 24 órán belül nem engedi szabadon az arab országban fogva tartott irakiakat.

A bolgár külügyminisztérium a túszok elengedésére szólította fel az iraki csoportot, mondván hogy a két bolgár egyszerű munkavállaló és nem politikai megbízást teljesít Irakban. A szófiai külügyminisztérium a múlt héten küldöttséget is menesztett Bagdadba, hogy a túszok szabadon bocsátásáról tárgyaljon, de erőfeszítései nem vezettek eredményre.