Zavargások törtek ki hétfő este Észak-Írországban, ahol a nap folyamán majdnem békésen levonult a protestáns Orániai Rend hagyományos nagy nyári felvonulása, a demonstrációk mindig robbanásveszélyes fő hulláma.

A felvonulási évad csúcspontja minden évben július 12-e, amikor a legnagyobb nem pártjellegű északír protestáns szervezet, az Orániai Rend egyszerre több száz menettel emlékezik az ír katolikusok több mint 300 évvel ezelőtti lázadásának leverésére.

II. (Katolikus) Jakab, a trónjáról elűzött XVII. századi angol király az ír katolikusok körében szított felkeléssel próbálta visszaszerezni hatalmát, ám a helyére meghívott protestáns uralkodó, Orániai Vilmos - innen a Rend neve - 1690-ben, ezen a napon, a Belfasttól délre húzódó Boyne folyó melletti csatában végképp felszámolta a katolikus lázadást.

Forrás: EPA
Később a rendőröknek kellett beavatkozni a katolikus-protestáns összetűzésbe

A korábbi évek súlyos, nem egyszer halálos áldozatokkal járó protestáns-katolikus összecsapásai után hétfőn viszonylagos nyugalomban sikerült megrendezni Belfastban és számos más városban az egész nap tartó britpárti protestáns felvonulásokat. A fő menetek levonultával azonban, hétfő éjjel az észak-belfasti katolikus negyedekben a demonstráció biztonságára vigyázó, hatalmas erővel kivonult rendőri és katonai alakulatokra több száz katolikus fiatal támadt rá palackokkal és kövekkel.

A karhatalom vízágyúkkal válaszolt; egy helyütt a rendőröknek kellett kimenteniük egy körbe zárt és fenyegetett brit katonai járőrt, amelyet a katolikus tiltakozók elvágtak alakulatuktól. A katonák járműveinek ablakait kalapácsokkal, botokkal bezúzták, és a terepjárókat megpróbálták felborítani. A támadásnak rohamrendőrök vetettek véget.