Június végén az ukrán főügyészség bejelentette: Georgij Gongadze, ukrán újságíró gyilkosa jelentkezett náluk, a nyomozás személye és a gyilkosság körülményei közötti összefüggések feltárásában jelenleg is tart. Nem az első - és megszámolni is képtelenség, hogy hányadik - eset ez az ügy feltárása során amikor jelentkezik a brutális gyilkosság elkövetője. A bejelentést követő hallgatás megerősíti azt a szkeptikus nézetet amellyel az újabb szenzációt lereagálta az ukrán közvélemény: amikor magasra hág az elégedetlenség az üggyel kapcsolatban, olyankor a forró indulatok lehűtésére az ügy takargatásában érdekeltek bedobnak egy álhírt, amellyel elodázzák az igazság napvilágra kerülését.

Lassan négy éve annak, hogy megtalálták Georgij Gongadze újságíró lesavazott holttestét és levágott fejét egy Kijev melletti erdőben. Az Ukrajinszka Pravda című ellenzéki Internetes kiadvány főszerkesztőjét kivégzését megelőzően több alkalommal megfenyegették rendíthetetlen nyomozásáért az ukrán oligarchák után és annak eredményeinek publikálásáért.

Meggyilkolása egy lehetett volna a sok, hasonló módon elintézett médiaszemélyiség életének kioltása közül, ha elrendeléséről nem készülnek hangfelvételek. Mikola Melnyicsenko, Leonyid Kucsma államfő akkori testőre, az elnök dolgozószobájának pamlaga alá elrejtett diktafon segítségével több száz órányi anyagot rögzített főnöke beszélgetéseiből. Ezekben - az Interneten is megtalálható - párbeszédekben többször is hallható Kucsma elnök hangja, amint a "Gongadze nevű söpredéket" kívánja eltakarítani útjából.

A rögzített telefonbeszélgetések ellenére Kucsma azóta is tagadja a vádakat és mindent megtesz az ügy kivizsgálásának akadályozására. Hol mentelmi jogára hivatkozik, hol a főügyészt váltja le, legtöbbször szimplán hamisítványoknak nevezi a kazettákat. A Kucsma-gate heves viharokat kavart Ukrajna-szerte, az ellenzék "Ukrajna Kucsma nélkül" elnevezésű akciósorozatában Gongadze képmását tűzte zászlaira.

Az ellenzéki tömörülések egyikéhez tartozó szocialista párt Melnyicsenkót (aki a kompromittáló hanganyagok nyilvánosságra hozatala után az Egyesült Államokban kért és kapott politikai menedékjogot) parlamenti képviselő-jelöltként kívánta indítani a 2002-es választásokon, ezt a választási bizottság megtorpedózta.

Tavaly tavaszig egy rendőrtisztet (bizonyos Igor Goncsarovot) tartott nyilván a kijevi főügyészség a Gongadze-gyilkosság koronatanújaként. Ennek napvilágra kerülése után nem sokkal gyilkosság vádjával börtönbe csukták Goncsarovot, majd a börtönben rejtélyes módon elhunyt. Az orvosi szakvélemény szerint egyértelműen erőszakos cselekmény áldozata lett, a vizsgálat az ügyben jelenleg is folyik.

Kucsma - nemcsak ebből az ügyből kifolyólag - nemzetközileg több alkalommal diszkreditálódott. Volt idő, hogy senki nem akart vele szóba állni, nem akarta fogadni - teljesen elszigetelődött. A szovjet rendszer hatalmi harcain nevelkedett Leonyid Danyilovics azonban időről-időre eltussolta az ellene felhozott vádakat - és hatalmon maradt. Miután belpolitikai helyzete stabilizálódott, a külföld is kénytelen-kelletlen elfogadja, ráadásul egyes országok számára stratégiai érdek a bizonytalan ukrán belpolitikai helyzet - és Kucsma elnök hatalmának - fennmaradása.

A Gongadze-ügyről azonban nem tud az ellenzék - és a nemzetközi szervezetek - elég bőrt lehúzni ahhoz, hogy újra és újra ne kapjon aktualitást. A sajtószabadság folyamatos megsértése miatt Ukrajna a nemzetközi szervezetek kritikájának állandó kereszttüzében áll. Az elmúlt években több tucat újságíró halt erőszakos halált Ukrajnában, valamennyien a jelenlegi hatalom, vagy az azt befolyásoló oligarchák szennyesében turkáltak.

Kucsma elnöknek a hangfelvételek miatt továbbra is Achilles-sarka marad az eset, valószínűleg az idén októberben esedékes ukrajnai elnökválasztásig néhányszor még reflektorfénybe fog kerülni. A gyakran betegeskedő államfő bejelentette ugyan, hogy harmadik ciklusért nem fog ringbe szállni, de ez távol sem jelenti azt, hogy távozik az ukrán közéletből.

Boczka Károly