Kisebb összecsapásokkal végződött az északír nyári felvonulási szezon. Belfastban protestánsok, majd a protestáns felvonulások miatt feldühödött katolikusok csaptak össze a rohamrendőrökkel és a katonákkal. A vitatott belfasti negyedbe a felvonulási bizottság csak az Orániai Rend tagjait engedte be, azonban ez is elég volt ahhoz, hogy katolikus fiatalok egész nap támadják a rohamrendőrség egységeit. Katolikus és protestáns politikusok egyaránt bírálták a hatóságokat a felvonulások kezelésért.

Kisebb összecsapásokkal végződött a nyári felvonulási idény Észak-Írországban. A protestáns Orániai Rend egyik páholyának a Felvonulási Bizottság csak úgy engedélyezte a felvonulást a katolikusok lakta belfasti Ardoyne negyedben, ha csak a páholy tagjai vonulnak fel, zenekar és kíséret nélkül.

A parádé békésen lezajlott, eltekintve néhány lojalista támadásról a rendőrkordon ellen: a protestánsok az ellen tiltakoztak, hogy csak az Orániai Rend tagjait engedik be a katolikusok lakta negyedbe. A felvonulás után azonban feldühödött katolikus fiatalok támadtak a rendfenntartó egységek tagjaira - írja a BBC News.

A katolikus tömeg botokkal és kövekkel felfegyverkezve vetette magát a rendőrökre és a katonákra. A fiatalok kertekből kitépett fákat dobáltak a rendőrsorfalra. A tömeg falhoz szorított egy tucat egységétől elszakadt brit katonát, és csak a katolikus közösség vezetőinek közbenjárására voltak hajlandóak elengedni őket.

Az összecsapások során egy ötvenegy éves férfi szívrohamban életét vesztette - tudósít a Guardian. A zavargásokban tíz katona sérült meg, de egyikük állapota sem súlyos.

Az Orániai Rend, amelyet Orániai Vilmos király alapított a katolikus II. Jakab felett aratott boyne-i győzelem emlékére, az északír lojalista protestánsok szervezete. A rend minden nyáron felvonulásokat tart a katolikus negyedekben, ezzel emlékeznek a boyne-i győzelemre.

A felvonulási szezonban minden évben komoly összecsapások robbannak ki a katolikusok és a protestánsok között, annak ellenére, hogy néhány éve egy semleges felvonulási bizottság próbálja lehetőség szerint csökkenteni a protestáns masírozás okozta feszültséget.