A kartúmi kormánnyal tárgyalnak a szudáni lázadók

Tárgyalások kezdődtek a nyugat-szudáni Darfúr tartomány lázadói és a kartúmi kormány képviselői között csütörtökön az etióp fővárosban. A tartományban emberek százezrei vannak veszélyben, ha az Egészségügyi Világszervezet segélye nem jut el hozzájuk.

Az Afrikai Unió (AU) védnöksége alatt létrejött tárgyalásokon a szudáni kormánydelegációt Magzub al-Kalifa mezőgazdasági miniszter vezeti. A lázadókat két tömörülés, a Mozgalom az igazságért és az egyenlőségért (MJE), valamint a Mozgalom Szudán felszabadításáért(MLS) képviseli.

A nyugat-szudáni tartományban uralkodó viszonyokat vitatta meg Omar el-Besir szudáni elnök is Kairóban. Hoszni Mubarak egyiptomi államfő szóvivője a megbeszélés után azt mondta: Szudánnak némi időre és segítségre van szüksége ahhoz, hogy békét teremtsen Darfúrban. A darfúri helyzet "összetett, és nem oldható meg szankciók, fegyverembargó, sem pedig a lázadó törzsekkel, vagy a dzsandzsavíd milíciával szembeni tiltó rendelkezésekkel" - mondta a szóvivő.

Emberek százezrei halhatnak meg Darfúrban, ha a segélyszervezetek nem helyeznek készenlétbe megfelelő egészségügyi felszerelést, és nem oltják be azokat, akiket a kolera fenyeget - közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. A térségben beköszöntött az esős évszak, emiatt tartani lehet attól, hogy a sátortáborokban nem megfelelő higiéniai körülmények közepette élők körében kolerajárvány üti fel a fejét - figyelmeztetett a szervezet.

Darfúrban a dzsandzsavíd arab milícia és a térségben élő fekete törzsek között 15 hónapja tartó fegyveres harc eddig 30 ezer emberéletet követelt. A harcok és az arab milícia kegyetlenkedései elől menekülve több mint egymillióan hagyták el otthonukat, közülük kétszázezren a szomszédos Csádban leltek menedékre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK