Hiába kezdeményezett alkotmánymódosítást George Bush, hogy megakadályozza az azonos neműek közötti házasságokat, javaslata nem kapott elegendő támogató szavazatot az amerikai szenátusban. Az elnök csalódott, de nem adta fel. A módosítás az elnökválasztásig már várhatóan nem kerül újra napirendre.

Nem nyert kellő támogatottságot az azonos neműek házasságát betiltó alkotmánymódosítási javaslat az amerikai szenátusban. A szövetségi alkotmány módosítására vonatkozó előterjesztést 60 szavazattal, 50 ellenében vetette el szerdán a testület, elfogadásához kétharmados többségre lett volna szükség.

George Bush elnök közölte "mélységesen csalódott" az eredményt illetően. Ugyanakkor kijelentette, hogy ezt csak átmeneti vereségnek tekinti a férfi-nő házasság kizárólagos elismeréséért folytatott kampányban, és további harcra hívta fel a hagyományos házasság védelmezőit. A módosító javaslatról ugyanakkor a novemberi elnökválasztás előtt feltehetően már nem szavaznak újra.

John Kerry demokrata párti elnökjelölt ugyan nem szavazott, de külön nyilatkozatban fejezte ki elutasítását az alkotmánymódosítás tervével kapcsolatban. "Mind John [John Edwards alelnökjelölt] mind jómagam erősen és feltétlenül hisszük, hogy a házasság férfi és nő közötti kapcsolat. De azt is valljuk, hogy politikai okokból nem játszadozhatunk az Egyesült Államok alkotmányával, és nem javítgathatjuk az alapvető emberi jogokat, ha nem szükséges" - mondta Kerry, aki szerint az azonos nemű házasságok ügyében a tagállamoknak maguknak kellene eldönteniük, hogy engedélyezik-e vagy sem.

A republikánusok azután kezdtek ügyködni a házasság alkotmányban foglalt meghatározásának megváltoztatásán, hogy a massachusettsi legfelsőbb bíróság jogszerűnek nyilvánította az azonos nemű párok házasságát, illetve, hogy San Franciscóban is megkezdték a meleg párok hivatalos esketését. Jelenleg 38 amerikai államban tiltott a melegházasság, de Floridában, Nebraskában, New Jerseyben és Oregonban különböző perek nyomán végül engedélyezték azt. Az amerikaiak számára az alkotmány szentírásnak számít, és hiába kezdeményezték az elmúlt 200 évben 11 ezer alkalommal megváltoztatását, az csak 17 esetben történt meg - írja a BBC.