Kivonulnak Irakból a fülöp-szigeteki békefenntartók. Az ázsiai ország ezzel eleget tesz az egyik állampolgárát túszul ejtő terroristák követelésének, akik foglyuk megölésével fenyegettek. A katonák első csoportja pénteken utazik haza.

Pénteken kivonják a fülöp-szigeteki katonákat Irakból. Hazatér az ázsiai szigetország iraki kontingensének összes parancsnoka és tíz beosztottjuk. Az 51 fős egység többi tagját  kicsivel később rendelik haza - közölte Delai Albert külügyminiszter.

A kivonulással annak a fülöp-szigeteki férfinak az életét akarják megmenteni, akit iraki terroristák raboltak el. Az emberrablók Angelo de la Cruz életéért cserébe a Fülöp-szigetek csapatainak Irakból való kivonulását követelték, még július 20-a előtt, majd később a hónap végégig meghosszabbították a határidőt.

A túszt csütörtökön bemutatták egy videofelvételen, amelyet az al-Dzsazíra arab tévécsatorna tett közzé. Hangját nem lehetett hallani, és a felvétel készítésének ideje sem volt azonosítható.

A fülöp-szigeteki döntéssel kapcsolatban az Egyesült Államok és Ausztrália is elégedetlenségét fejezte ki. A Fehér Ház szerint a lépéssel "rossz üzenetet küldtek a terroristáknak" - idézte a BBC News.