Húszmillióra nőtt azoknak a száma, akik valamilyen anyagi kárt szenvedtek el az elmúlt húsz év legsúlyosabb árvizében Dél-Ázsiában. Eddig négyszáz áldozatot követelt a természeti katasztrófa, ami ellen a mentők hiába küzdenek. Bihár indiai állam a hadsereg segítségét kérte.

Az elmúlt húsz év legsúlyosabb árvize pusztít Dél-Ázsiában. A mentők már húszmillió árvízkárosultnak nyútottak segítséget. A halálos áldozatok száma négyszáz körül van.

Indiában összesen százhetvenen vesztették életüket az egy hónapja tartó monszunesőzés okozta árvízben. Péntekre virradóra újabb kilenc ember halt meg, így negyvenegyre emelkedett az elmúlt huszonnégy órában életüket vesztettek száma az árvíz által leginkább sújtott kelet-indiai  Bihár államban - közölték a hatóságok. A terület nagy részét a monszun következtében árvíz borítja.

A kormányfő a hadsereget kérte, nyújtson segítséget a lakóhelyén rekedt vagy kitelepülni kényszerült 10 millió lakosnak. Az indiai hadsereg eddig háromszáz katonát küldött, akik a víz által elzárt falvak lakosainak nyújtanak segítséget, a mentésben tucatnyi helikopter is részt vesz. Bihár kormánya felhívást intézett az újdelhi szövetségi kormányhoz, még több katonát kérve.

A szomszédos Asszám államban az árvízkárosultak száma elérte az ötmilliót, a halálos áldozatok száma 87. Bangladesben több mint hetven ember halálát okozta az ár hivatalos adatok szerint és négymillió embert sújt az árvíz. Nepálban mintegy kétszáz emberéletet követelt a természeti katasztrófa.