"Öngyilkos merénylőnek lenni jobb, mint focistának vagy énekesnek" - mondta a BBC-nek adott interjúban az a 15 éves palesztin fiú, aki merényletet akart elkövetni izraeliek ellen idén márciusban. A jelenleg izraeli börtönben fogva tartott fiú beszélt arról is, hogy két okból vállalta az akciót: meghalt az egyik barátja, és egyébként sem szeretett iskolába járni.

Idén márciusban egy 15 éves palesztin fiú öngyilkos merényletet akart elkövetni egy izraeli ellenőrző pontnál. Az akció meghiúsult, a fiút letartóztatták, mielőtt működésbe hozta volna a derekára csatolt robbanószerkezetet. Husszam Abdut azóta egy izraeli börtönben tartják fogva, ahol interjút készítette vele a BBC jeruzsálemi tudósítója. A BBC News Online-on olvasható összefoglaló szerint az alacsony termetű, megbilincselt fiú mosolyogva válaszolt a kérdésekre.

Abdu elmondta, hogy a merényletkísérlet napján reggel hatkor kelt, imádkozott, majd azt mondta anyjának, hogy elmegy iskolába. Helyette azonban egy barátjához ment, aki elvitte néhány "fickóhoz", akik a derékszíjára csatolták a robbanószerkezetet, és közben fényképeket készítettek róla. Elmondták neki, hogy menjen az izraeli ellenőrző ponthoz és robbantsa fel magát. Megmutattak neki egy hasonló akcióról készült videofelvételt is. Végül délután egy órakor ment az ellenőrző ponthoz, a robbanószerkezetet azonban nem tudta működésbe hozni. Fél órával később már katonai őrizetben volt. Elmondása szerint a katonák kedvesek voltak, és normálisan bántak vele.

Az újságíró kérdésére elmondta, hogy az egész úgy kezdődött, hogy üldögélt egy barátjával, amikor odament hozzájuk egy 16 éves osztálytársuk, és megkérdezte, hogy tudnak-e valakit, aki vállalna öngyilkos merényletet. Abdu erre azt mondta, hogy ő vállalja. Ezután került kapcsolatba az al-Aksza Mártírjai nevű csoport egyik tagjával, aki az akciót előkészítette. A merénylet szervezői azt ígérték neki, hogy ha az izraeliek bosszúból lerombolják a szülei házát, akkor ők segítenek abban, hogy új otthonhoz jussanak.

Forrás: EPA
Husszam az ellenőrzőpontnál

Az újságíró kérdésére, miszerint más normális fiatalok nem öngyilkos merénylők, hanem focisták vagy énekesek akarnak lenni, azt válaszolta: "Ez nem öngyilkosság, hanem vértanúság. Mártír lett volna belőlem, és eljutottam volna istenhez. Ez jobb, mint focistának vagy énekesnek lenni. Ez jobb mindennél." A haláltól saját állítása szerint nem félő Abdu elmondta azt is, hogy az egyik konkrét kiváltó ok az volt, hogy egyik barátját megölték. A másik pedig az, hogy nem akart iskolába járni, mert problémái voltak a tanárokkal. Azzal sem foglalkozott, hogy sikeres akció esetén emberek haltak volna meg miatta, mondván, hogy az izraelieknek is át kell élniük a szenvedést, amit ők okoznak a palesztinoknak.

Az interjúból kiderül viszont, hogy ha újra dönthetne, akkor már nem akarna öngyilkos merényletet elkövetni, és más fiatalokat is lebeszélne erről. Azzal próbálná meggyőzni őket, hogy letartóztathatják őket, és akkor börtönbe kerülnek, és el lesznek szakítva a szüleiktől. Egy újabb merényletet pedig már csak azért sem vállalna el, mert bízik abban, hogy előbb-utóbb béke lesz - tette hozzá a fiú, aki ügyvédje szerint két-három éves börtönbüntetésre számíthat. Abdu megjegyezte, ha kiszabadul, haza akar menni szüleihez, és az apja boltjában szeretne dolgozni.