Lemondani kényszerült a pártelnöki tisztségéről és a 2007-es francia elnökválasztáson sem indulhat Alain Juppé. A volt kormányfőt ugyanis januárban jogerősen 18 havi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték volt pártja, az RPR törvénytelen finanszírozása és fiktív munkahelyek elszámolása miatt.

Bejelentette lemondását pénteken pártelnöki tisztségéről Alain Juppé, a kormányzó francia Népi Mozgalom Uniója (UMP) vezetője. Juppé, Bordeaux polgármestere a 2007-es francia elnökválasztások potenciális jelöltje volt egészen az idén január 30-ig, amikor 18 havi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték volt pártja, az RPR (Tömörülés a Köztársaságért) törvénytelen finanszírozása és fiktív munkahelyek elszámolása miatt. Ez az ítélet tíz évre kizárja őt mindenfajta közéleti tisztségre való választhatóságból.

Alain Juppé fellebbezett az ítélet ellen, tárgyalására októberben kerül sor. Ugyanakkor az UMP, Jacques Chirac köztársasági elnök pártja novemberben tartja tisztújító kongresszusát. Ez a lemondás megnyitja az utódlási harcot Chirac elnök és gazdasági minisztere, Nicholas Sarkozy között, akit a pártelnöki tisztség esélyesének tekintenek. Chirac a közelmúltban figyelmeztette a politikust, hogy választania kell majd az UMP elnöki tisztsége és miniszteri tárcája között.