Kényes információkat tartalmazó CD-k vesztek el a Los Alamos-i atomkutató intézetben, az Egyesült Államokban. Az első atombombát kifejlesztő kutatóközpontban vizsgálatot indítottak a nem részletezett adatok előkerítésére. A három legnagyobb amerikai nukleáris kutatóintézetben számos biztonsági hiányosságra derült fény az utóbbi időkben, laptopok, CD-k, számítógépek mellett egy furgon is eltűnt, de az egyik helyen két éve nem találnak két ampulla plutónium-oxidot.

Fel kellett függeszteni a kutatást az Egyesült Államok egyik legnagyobb atomkutató-laboratóriumában, miután fontos titkos információknak veszett nyomuk. Az új-mexikói Los Alamos Nemzeti Laboratóriumban eltűnt adatokról semmit nem árultak el az illetékesek, a kutatás leállítása azonban azt jelzi, hogy az információk igen kényesek lehetnek, és nagyon komolyan veszik az ügyet.

Az eltűnés ügyében indított vizsgálat során először számba veszik az intézetben használt kényes adatokat tartalmazó adathordozókat - CD-ket, floppylemezeket. Ez több napig is eltarthat. Eközben kikérdezik a kezelőszemélyzetet is. Az eltűnés miatt az amerikai nukleáris biztonsági igazgatóság (National Nuclear Security Administration - NNSA) is felállított egy vizsgálócsoportot.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a feltehetően titkos adatokat hordozó, múlt héten elveszett CD-ket valaki megpróbálta volna ellopni. Egy illetékes szerint még arra sincs bizonyíték, hogy az eltűnt információk elhagyták volna az intézet területét, jóllehet ennek ellenkezőjét is nehezen lehetne bebizonyítani.

Eltűnt laptopok és plutónium-oxid

A BBC szerint a világ első atombombáját is kifejlesztő kutatóintézetben számos szabálytalanság történt az utóbbi időben. Alig egy hónapja hasonló adatoknak veszett nyomuk, az intézet vezetője, John Browne pedig tavaly januárban kénytelen volt lemondani posztjáról, miután lopással és csalással vádolták meg, többek között vitatott eszközbeszerzések, illetve számítógépek és más felszerelés eltűnése miatt. A laboratórium hírnevét annak a tajvani születésű kutatónak az esete is csorbította 2000-ben, akit azzal vádoltak meg, hogy Kínának próbált átadni atomtitkokat. A vádakat azonban később nem sikerült bizonyítékokkal alátámasztani.

Nemcsak Los Alamosban tapasztalták azonban a biztonsági előírások be nem tartását. Pár hónapja az NNSA-t arra utasította a kormányzat, hogy tegyen határozott lépéseket a biztonság megerősítésére a nukleáris fegyverekkel foglalkozó kutatóintézetekben. A három ilyen intézményben - az új-mexikói Los Alamos-i, illetve a Sandia, valamint a kaliforniai Lawrence Livermore - kulcsok, laptopok és egy furgon is eltűnt, sőt az egyikben két éve nem találnak két ampulla plutónium-oxidot.

A második világháborúban alapított Los Alamos-i intézményt legutóbb négy éve zárták be, mivel az akkor tomboló tűzvész túlságosan megközelítette épületeit. A laboratórium és intézményei jelenleg egy 70 négyzetkilométeres területen fekszenek, ahol több mint 12 ezer ember dolgozik. Az első atombombát kifejlesztő kutatóintézetben jelenleg is folytatnak nukleáris kutatásokat, például egyes rakéta-robbanófejek módosításával, illetve az amerikai atomkészlet biztonságának fenntartásával kapcsolatban, de ezenkívül számos nem nukleáris jellegű kutatást is végeznek itt.