Az Irakban fogva tartott őrizetesekkel szembeni újabb visszaélésekre derül fény - közölte John Warner befolyásos amerikai szenátor a washingtoni védelmi minisztérium tisztségviselőivel csütörtökön zárt ajtók mögött folytatott megbeszélése után.

A szenátus katonai bizottságának republikánus párti elnöke szenátor társaival együtt a bagdadi Abu Graib börtönben folytatott fogolykínzások körüli botránnyal kapcsolatos vizsgálat ügyében hallgatta meg a Pentagon tisztségviselőit.

Warner a megbeszélés után elmondta, hogy újabb olyan esetekre derül fény, amikor felmerül a genfi konvenciók és a hadifoglyokkal kapcsolatos bánásmódra vonatkozó Pentagon-utasítások megsértésének a gyanúja. A meghallgatáson a Pentagon képviselői bemutatták a szenátoroknak a vöröskereszt 24 bizalmas jelentését arról, hogy az amerikai vezetésű megszálló erők miként bántak a foglyokkal Irakban. Az iratok hónapokkal az előtt keletkeztek, hogy idén áprilisban kirobbant az Abu Graib-botrány.

Warner elmondta azt is, hogy a bizottság - amely már számos tanút hallgatott meg - a nyári szünet után várhatóan szeptemberben folytatja a meghallgatásokat. A szenátor egyebek között elmondta azt is, hogy a Pentagon, a Fehér Ház és republikánus párti szenátorok részéről is nyomás nehezedik rá avégett, hogy késleltessék, a novemberi elnökválasztást követő időszakra halasszák el a meghallgatásokat az iraki fogolykínzások ügyében.

Az Abu Graib börtönben történt fogolykínzások komoly tiltakozásokat keltettek Irakban és külföldön egyaránt.