Eltemették az indiai iskolatűz 90 áldozatát

Eltemették, illetve elhamvasztották szombaton azt a közel 90 gyermeket a pénteki iskolatűzben vesztették életüket egy dél-indiai településen. A többi 700 gyerek és a tanárok túlték a tűzvészt. 19 gyereket még kórházban ápolnak, közülük többen válságos állapotban vannak.

A dél-indiai Kumbakonamban településen található Srí Krisna magániskolában pénteken történt tragédiában legalább 90 gyermek halt meg, a hatóságok 45 kisfiú és 43 kislány holttestét azonosították eddig. A tűzvész áldozatait szombaton temették el. Tűzoltók elmondták, hogy az iskola valamennyi tanára (23 fő) túlélte a tüzet, mivel az életveszélyes helyzetben a gyerekeket maguk mögött hagyva saját életüket mentették. A körzeti megbízottak szerint azonban korai ítélkezni, mivel vélhetően a balesetet túlélt több mint 700 tanuló éppen a tanárok segítségével tudta elhagyni a lángokban álló épületet.

A körzeti közigazgatás egyik illetékese szombaton elmondta: 75 gyermek tetemét találták meg a leégett épületben, további 15 iskolás a kórházban halt bele égési sérüléseibe. Orvosok hozzátették, hogy 19 gyereket kezelnek égési sérülésekkel a kórházban, többük állapota súlyos.

A körzeti elöljáró azt is közölte, hogy az ügyben öt személyt vettek őrizetbe, köztük az iskola igazgatóját és szakácsát. A vizsgálat első eredményei szerint a tüzet rövidzárlat okozta a Krisna-iskola konyhájában, ahol éppen ebédet készítettek a gyerekeknek. A helyiség zsúpteteje azonnal tüzet fogott, majd átterjedt a háromszintes főépületre, ahol a diákok többsége tartózkodott. A tető égő részei rázuhantak az osztálytermekben menedéket kereső gyerekekre, akik a lefelé vezető keskeny lépcsőkön nem tudtak elmenekülni a lángok elől.

Több gyermek elevenen megégett, mások füstmérgezést kaptak a szűk folyosókon. A tűz oltása több mint egy órán át tartott. Az áldozatok többsége 5 és 12 év közötti gyermek volt. Az állami hatóságok bejelentették, hogy 100 ezer rúpiás (2175 dollár) kárpótlást fizetnek minden áldozat után a családoknak. Emellett elrendelték az iskolák biztonsági ellenőrzését is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK