Fel akartak robbantani egy iraki minisztert

Autóba rejtett bombával akarták megölni az iraki igazságügy-minisztert Bagdadban. A miniszter sértetlenül megúszta a merényletet, legalább négyen azonban meghaltak, és többen megsérültek.

Öngyilkos robbantó hozta működésbe autóba rejtett pokolgépét Bagdad központjában szombat reggel, épp amikor Málek Dohán al-Haszan igazságügy-miniszter gépkocsikonvoja arra haladt. Legkevesebb négyen meghaltak, a miniszter sértetlen maradt - közölte a rendőrség.

Amerikai katonák a helyszínen megerősítették, hogy öngyilkos robbantás történt. Kórházi források legkevesebb nyolc sérültről számoltak be. A szemtanúk szerint a nagy erejű detonáció a konvoj végét érte. A miniszter egyik testőre azt mondta újságíróknak, hogy öt testőr vesztette életét a robbanásban, amely három autót teljesen tönkretett.

A merényletet az al-Kaidával kapcsolatban álló terrorista vezér, Abu Muszab az-Zarkávi csoportja vállalta magára egy internetes közleményben. Az üzenet hitelességét egyelőre nem sikerült megállapítani, az viszont tény, hogy a www.ansarnet.ws/vb honlapon szereplő közlemény további támadásokat helyez kilátásba a miniszter ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK