A pénteki sorozatos emberrablások után átalakította a palesztin biztonsági szolgálatokat Jasszer Arafat palesztin elnök. A nemzetközi követeléseknek megfelelően csökkentette a szolgálatok számát, és menesztette a korrupcióval vádolt rendőrfőnököt. A zavaros helyzetre hivatkozva benyújtotta lemondását a palesztin kormányfő is, Arafat azonban ezt nem fogadta el.

Rendkívüli ülésre hívták össze Rámalláhban a palesztin kabinetet szombat délutánra a Gázai övezetben történt sorozatos emberrablásokat követően, s egyes vélemények szerint a tanácskozás a kormány sorsát is eldöntheti. Jasszer Arafat elnök szervezeti és személyi változásokat jelentett be.

A pénteken palesztin fegyveresk által elrabolt négy francia állampolgár, valamint a palesztin területek rendőrfőnöke visszanyerte szabadságát, egy palesztin ezredes azonban továbbra is fogságban van. Arafat nem volt hajlandó leváltani a biztonsági szolgálatok két magas rangú vezetőjét, akik az emberrablások miatt benyújtották lemondásukat. "Arafat elnök elutasította Amin Hindi és Rasíd Abu Sbak lemondását, s kérte, hogy folytassák munkájukat" - közölte a biztonsági szolgálatok egyik illetékese.

A palesztin elnök bejelentette, hogy azonnali hatállyal nyolcról háromra csökkenti a biztonsági szolgálatok számát, ami a nemzetközi közvélemény egyik régi követelése volt. A három szolgálat a rendőrség, az általános biztonsági szolgálat és a hírszerzés lesz - közölte Nabíl Abu Rudeina, Arafat fő tanácsadója.

A rendőrség főnöke Száeb el-Ádzsiz tábornok lesz - ő váltja fel tehát a pénteken elrabolt, majd elengedett Gázi al-Dzsabali tábornokot, akit palesztin elrablói korrupcióval vádoltak -, az általános biztonsági szolgálat élére az elnök rokona, Músza Arafat tábornok kerül, a hírszerzés főnöke pedig Amin Hindi tábornok marad.

Az Arafat vezette Fatah mozgalomhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai fegyveres csoport felszólította szombaton a Palesztin Hatóságot, hogy menessze "a korrupció jelképeit, akik még mindig ott ülnek számos felelős poszton". A szervezet arra ösztökélte a "becsületes" palesztin vezetőket, hogy "vállalják a felelősséget, és mondjanak le, ha a vezetés nem veszi figyelembe e követelést".

Ahmed Korei palesztin kormányfő szombaton kora délután benyújtotta lemondását Jasszer Arafat elnöknek, de Arafat azt nem fogadta el. A miniszterelnök előzőleg nyilvánosan panaszolta, hogy"példátlan zűrzavar" uralkodik a Gázai övezetben, miután pénteken több emberrablást hajtottak végre az Arafat által nem orvosolt korrupció miatt tiltakozó palesztin csoportok.