Nyolcvannégy éves korában elhunyt az az amerikai pilóta, aki 1945. augusztus 9-én B-29 típusú bombázó repülőgépéről ledobta az atombombát Nagaszakira. A robbanás mintegy 70 ezer ember életét oltotta ki.

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Charles W. Sweeney nyugalmazott amerikai tábornok, aki a II. világháború utolsó napjaiban ledobta az atombombát  Nagaszaki japán városra. Sweeney csütörtökön halt meg egy massachusettsi kórházban, de halálhírét csak szombaton hozták nyilvánosságra. Halála okát nem közölték.

Sweeney 25 éves volt, amikor 1945. augusztus 9-én B-29 bombázó repülőgépéről ledobta az atombombát a japán városra. A robbanás mintegy 70 ezer ember életét oltotta ki. Ez volt az első bomba, amelyet a fiatal pilóta ellenséges célpontra ledobott. A nagaszaki bombázás három nappal követte a Hirosima ellen elkövetett atomtámadást - amelynek összesen 227 ezren estek áldozatul, csaknem 140 ezer közülük a robbanáskor, illetve közvetlenül azt követően -, és hat nappal előzte meg Japán kapitulációját.

Sweeney élete során vehemensen védelmezte, hogy az Egyesült Államok atombombát vetett be Japán ellen. Sweeneyt 1956-ban dandártábornokká léptették elő - az amerikai légierő legfiatalabb tábornoka volt akkoriban -, 1976-ban pedig nyugállományba vonult.