Teheránban egy ideje a rendőrök előállítják azokat a lányokat, akik megszegik az iszlám öltözködési szabályokat. Irán legfőbb vallási vezetője szerint az irániaknak nem szabad majmolniuk a Nyugatot, hanem meg kell teremteniük saját "nemzeti öltözködési stílusukat".

Teherán különböző negyedeiben mostanában tömegesen szállítják be a rendőrkapitányságokra azokat a kihívóan öltözködő fiatal lányokat, akiknek hajtincsei kikandikálnak a csador alól, az előírtnál rövidebb kabátot, vagy olyan nadrágot viselnek, amely csak a lábikráig fedi a takarandó testrészt. A parkokban, éttermekben, bevásárlóközpontokban összefogdosott "szabálysértőknek" a kerületi őrszobákon leckeórát tartanak az iszlám erkölcs tudnivalóiról, majd elengedik őket. A "visszaesők" azt kockáztatják, hogy bíróság elé állítják őket, s újabb kihágás esetén szigorú pénzbüntetést szabnak ki rájuk.

Iránban az 1979-es iszlám forradalom óta valamennyi nő  - még a külföldi is - köteles fátyolt viselni a fején, s egy haja szála sem látszhat ki. A hagyományos fekete színű csador az egész testet - viselőjének feje búbjától a lába hegyéig - elfedi, de szabad a választás: aki akar, hordhat a hajat teljesen elrejtő fejkendőt és cipőtalpig érő hosszú kabátot.

Az iráni sajtó szerint a rendőrségi kampány mögött a legutóbbi választásokon jelentős győzelmet aratott konzervatív tábor áll, amely így akarja kikényszeríteni az iszlám öltözködési szokások tiszteletben tartását. A korábbi liberálisabb időszakban ugyanis lazult a szigor. A megfélemlítési célzattal indított rendőrségi fellépés azonban még konzervatív körökben sem arat osztatlan sikert. A radikális iszlámista Já Leszárat című hetilap azt szorgalmazza, hogy a fátyolt hányaveti módon hordó női vezetőktől kobozzák el gépkocsijukat, vagy vonják be jogosítványukat. 

Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási méltósága azonban mérsékletre intett. Kijelentette, hogy amikor "kulturális inváziót" emleget nem azokat a fiatal iráni nőket akarja kipécézni, akik történetesen hosszú hajat viselnek. Hangoztatta: megérti, hogy a fiataloknak szeretnének kitűnni öltözködésükkel, de mint hozzáfűzte, ezt az igényt úgy kellene érvényesíteni, hogy közben elkerüljék a  Nyugat majmolását. Hamenei szerint az irániaknak meg kell teremteniük saját "nemzeti öltözködési stílusukat".