Egymást lőtték a palesztinok Gázában

Hétfő reggelre ért véget az a lövöldözés, amely az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai és Jasszer Arafat unokaöccse által vezetett palesztin hírszerzés között robbant ki Rafahban. Arafat ugyanis megígérte, hogy leváltja a szolgálat korruptnak tekintett tagjait, akik ellen az al-Aksza tiltakozott. Az összetűzésben legalább tizennyolcan sebesültek meg.

Fotó: EPA
Músza Arafat - ellenzik kinevezését

Véget értek hétfőn a palesztin tüntetők és biztonsági erők között a Gázai övezetben kitört harcok, miután Jasszer Arafat palesztin elnök hétfőn belegyezett abba, hogy személyi változások történjenek a katonai hírszerzés vezetésében, és megígérte, hogy leváltja a szolgálat azon tagjait, akik a tüntetők szerint korrumpálódtak.

Az övezet déli részén fekvő Rafahban a hét végén robbant ki lövöldözés az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezet 150 fegyverese és a Músza Arafat (Jasszer Arafat elnök unokaöccse) vezette palesztin katonai hírszerző szolgálat tagjai között.

A Jasszer Arafat Fatah mozgalmához kötödő szervezet szélsőségesei, akikhez polgári személyek is csatlakoztak, megostromolták a palesztin katonai hírszerzés főhadiszállásául szolgáló épületet. Az összecsapásokban legalább tizennyolcan megsebesültek. A hét végi tiltakozó akciókat a palesztin kormányon belüli állítólagos korrupció váltotta ki, illetve az, hogy Arafat elnök közeli rokonát nevezte ki a hírszerző szolgálat élére.

Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai élesen elítélték a palesztin elnök döntését, amellyel unokaöccsét helyezte a biztonsági szolgálat élére. A radikális szervezet a korrupció jelképének nevezte az új biztonsági főnököt. Kinevezése ellen már szombat este óta tartanak a meg-megújuló heves tiltakozó megmozdulások palesztinok ezreinek részvételével.

KAPCSOLÓDÓ CIKK