A cigaretta miatt úszhatja meg Milosevic

Kútba eshet a volt jugoszláv elnök tárgyalása, Slobodan Milosevic rossz egészségi állapota miatt. A hágai nemzetközi bíróság újra és újra elnapolni kényszerült a tárgyalást, mert Milosevic nem érezte elég jól magát, hogy el tudja látni saját védelmét.

Ismételten elhalasztották a volt jugoszláv elnök tárgyalását, mert állapota nem tette lehetővé a folytatást - írja a BBC. Milosevic ragaszkodik hozzá, hogy saját magát védje, ez azonban súlyosbítja állapotát. Amikor nincs a tárgyalóteremben, vérnyomása alacsonyabb.

Milosevic a jövő hónapban tölti be hatvanharmadik évét; magas vérnyomása és ezzel összefüggően szív- és érrendszeri károsodása van. Fogva tartása alatt nem ihat alkoholt - bár korábban gyakran tette ezt -, de továbbra is nagyon sokat dohányzik. 2003 szeptemberében a bíróság komolyan fontolgatta, hogy megtiltja neki a dohányzást, ehhez azonban nincs joga a testületnek.

A bíróságnak két választása maradt: Milosevic tiltakozása ellenére védőügyvédet kényszeríthet rá, vagy egészségügyi okokból szabadon engedheti. Ez esetben azonban megoldatlanul maradna az a per, ami a második világháború óta elkövetett legsúlyosabb háborús bűnöket vizsgálja. Milosevicet hatvannál több háborús bűnnel vádolják. Eddig 295 tanút hallgattak ki ügyében.

Chris Stephen, Az Ítélet Napja: Slobodan Milosevic tárgyalása című könyv szerzője szerint a korábbi jugoszláv vezetőnek kellene felelősséget vállalnia saját egészségéért. "Megvan a lehetősége, hogy kontrollálja saját vérnyomását" - mondta. Stephen szerint a bíróság borotvaélen táncol, amikor azt fontolgatja, hogyan kezelje a harcias vádlottat: "Joga van az igazságos tárgyalásra. Nem az ő hibája, ha beteg, ezért továbbra is joga van megválasztani, hogyan akar védekezni."