A német szövetségi elnök hazafiaknak nevezte a Hitler elleni összeesküvés és merénylet egykori résztvevőit egy hétfő esti fogadáson.

Az 1944. július 20-án végrehajtott - sikertelen - merénylet résztvevőinek leszármazottaival találkozva Horst Köhler kijelentette: a náci rezsimmel szembeni aktív ellenállókat minden német részéről tisztelet és hála illeti meg bátorságukért és lelkiismeretük szaváért.

A német államfő, aki július elsején vette át hivatalát, hazafiaknak nevezte Klaus Schenk von Stauffenberget és összeesküvő társait, míg 1944. július 20-át a német történelem "tiszteletre méltó napjának" minősítette. A nácikkal szembeni ellenállás "kis és nagy tettei" példaként világítanak ma is - fogalmazott Köhler.

A július 20-i merénylet megítélése sokáig megosztotta a német társadalmat - emlékeztetnek berlini megfigyelők. Sokan a demokratikus Németország élharcosait látták az összeesküvőkben, mások viszont hazaárulóknak tekintették őket.

Berlinben, a védelmi minisztérium épülettömbjében kedden délben tartják az idei központi megemlékezést a Hitler elleni merénylet résztvevőiről; a rendezvényen Gerhard Schröder kancellár mond beszédet.