Kinevezte, majd lemondatta a palesztin biztonsági főnöki tisztről unokaöccsét Jasszer Arafat palesztin elnök. Arafat a hét végén Gázában kirobbant zavargásokra válaszul helyezte vissza tisztébe a régi biztonsági főnököt, Abd al-Razzah al-Madzsaidát. Musza Arafat mindig is Jasszer Arafat belső köréhez tartozott. A palesztinok közül sokan úgy gondolták, hogy kinevezésével Arafat elejét veszi bármilyen, a régi emberek elmozdítására irányuló reformnak. Ugyanakkor Ahmed Korei miniszterelnök kijelentette, hogy továbbra is fenntartja lemondási ajánlatát, és ez ügyben választ vár Arafattól.

Lemondatta alig egy napja biztonsági főnökké kinevezett unokatestvérét Jasszer Arafat palesztin elnök. Mussza Arafatot unokabátyja vasárnap nevezte ki a palesztin biztonsági erők főnökévé. A családon belüli kinevezés azonnal súlyos tüntetéseket váltott ki Gáza városában.

A Mussza Arafat kinevezése ellen tiltakozó al-Aksza Mártírjainak egy csoportja megrohamozta és elfoglalta a palesztin hírszerzés gázai központját. "Ez egyértelmű üzenet a korrupt Mussza Arafatnak. Nem engedjük, hogy kinevezését érvényesíteni tudja, le kellene mondania" - idézi az al-Aksza mártírjainak közleményét az Arab News.

Annak ellenére, hogy hétfőn Gázában több száz rendőr tüntetett Mussza Arafat mellett, Arafat visszahelyezte tisztébe a régi biztonsági főnököt. A palesztin elnök a kora délutáni órákban telefonon kérte föl Abd al-Razzah al-Madzsaida dandártábornokot, hogy térjen vissza korábbi hivatalába - közölte az al-Dzsazíra hírtelevízióval Jasszer Arafat egy belső munkatársa.

Arafatot az utóbbi hetekben a palesztin szélsőséges szervezetek - elsősorban az al-Aksza mártírjai - azzal vádolták meg, hogy személyi irányításán alapuló rendszere korrupt, és útjában áll mindenfajta reformnak. A szélsőségesek Mussza Arafat kinevezésével újabb tanújelét látták annak, hogy az elnök be akarja betonozni a "régi gárda" pozícióit.

Fotó: EPA
Musza Arafatnak mennie kellett

Mussza Arafat egyike volt a palesztin függetlenségért küzdő Fatah-mozgalom alapítóinak. A mozgalom és a Palesztin Felszabadítási Szervezet létrejötte, a hatvanas évek közepe óta mindig is Arafat legbelső, bizalmi embereiből álló köreihez tartozott. Arafat unokatestvérét kegyetlen vezetőként ismerik. Kinevezése után, a tiltakozó megmozdulásokra reagálva közölte, hogy csak maga Jasszer Arafat mondathatja le őt

Musza kinevezésével Arafat a Palesztin Hatóság fiatal, az elnöktől eltérő véleményen lévő, reformista híveit próbálta visszaszorítani, azonban Arafat már nem rendelkezik olyan erővel, hogy elképzelését keresztülvigye - írja a BBC News. A két hatalmi csoport között a Gáza-övezet ellenőrzése miatt folyik a harc - mindkét tábor a 2005-ös izraeli kivonulás előtt próbálja megszerezni a területet.

Eközben Ahmed Korei megerősítette lemondási szándékát. "Írásban nyújtottam be lemondásomat az elnöknek. Mivel egyelőre nem kaptam megfelelő választ, a lemondásom függőben van" - jelentette ki a palesztin miniszterelnök Ramallahban. Korei ugyanakkor elmondta, hogy kormányának miniszterei ellenzik lemondását.

Korei a vasárnap kitört gázai zavargások hatására döntött úgy, hogy felajánlja lemondását Jasszer Arafatnak. Ugyanakkor a miniszterelnök kijelentette, hogy a kormány bizottságot küld majd Gázába, ahol a palesztinok közti összecsapásokban összesen tizennyolcan sérültek meg. "Ami Gázában történt, nagyon veszélyes. Senki sem nyerheti meg ezt a csatát" - jelentette ki a zavargások kapcsán Ahmed Korei a Reuters hírügynökségnek.