Dragan Jocic szerb belügyminiszter szerint csak három nacionalista indíttatású támadás ért vajdasági magyarokat az év eleje óta. A politikus pánikkeltéssel vádolt meg általa meg nem nevezett politikusokat, akik célja a politikai légkör megmérgezése. Mint elmondta Szerbiában a romák sokkal rosszabb helyzetben vannak a magyaroknál.

Jocic kedden parlamenti sajtótájékoztatóján számolt be az elmúlt fél évben Szerbiában történt, kifejezetten etnikai indíttatású bűnesetekről. A belügyminiszter által ismertetett adatok szerint ez idő alatt szerinte összesen 44 etnikai alapú támadás történt személyek ellen, illetve 13 olyan verekedés tört ki, amelyekben szerbiai kisebbségek képviselői is részt vettek. 32-szer történt sírgyalázás és nacionalista színezetű falfirkák felfestése, 31 esetben rongáltak meg egyházi létesítményeket, 52 esetben történt jelképrombolás és szórólapterjesztés.

Jocic szerint a romákat érte messze a legtöbb támadás: egyedül Belgrád területén 17-szer bántalmaztak tettleg őket. Magyarokat háromszor támadtak meg, illetve két verekedés történt szerbek és magyarok között - mondta a belügyminiszter, hangsúlyozva, hogy az említett esetek faji és vallási gyűlöletkeltés szándékával történtek.

A rendőrség 139 személy ellen indított bűnvádi, 118 személy ellen pedig szabálysértési eljárást, 92 bűnügy közül 65-re derített fényt, s 52 személyt őrizetbe vettek.

"Egyes politikusok visszaélnek az ilyen eseményekkel, sugalmaznak, megállapításokat fogalmaznak meg, olyan kijelentéseket tesznek, amelyek nyugtalanságok kelthetnek és helytelen politikai légkört teremthetnek" - figyelmeztetett Jocic, aki szerint egyes tájékoztatási eszközök is ellenőrizetlen adatokat tesznek közzé, és politikusok nyilatkozatait idézik anélkül, hogy előzőleg a tények felől érdeklődnének az illetékes szervektől.

A belügyminiszter példának hozta fel az év elején a szabadkai Kéri temetőben történt sírrongálást, amelyet nacionalista kilengésnek próbáltak beállítani, jóllehet a rendőrség kiderítette, hogy egy hat és egy hétéves magyar gyerek játék közben követte el a bűntényt, azaz döntötte ki a sírköveket, anélkül hogy tisztában lett volna cselekedetének súlyosságával.

Jocic hangsúlyozta, hogy nemzeti alapon történő incidensek a legveszélyesebbek, a legélesebben el kell ítélni az ilyen kilengéseket. Nem lehet róluk hallgatni, mert ez olyan légkört teremt, amelyben egyesek politikai céljaikra használják fel a kilengéseket.

Az ilyen jelenségek ellen csakis össztársadalmi összefogással lehet harcolni. Meg kell találni annak módját, hogy nagyobb legyen a kisebbségiek részaránya a köztisztviselői és közszolgálati szférában, kiváltképpen a rendőrség kötelékében, jóllehet Jocic szerint a munkafelvételi könnyítések ellenére a kisebbségek képviselői csekély érdeklődést tanúsítanak belügyi szervek iránt.

Egészében véve a nemzetek közti hagyományosan jó viszony és a magas szintű tolerancia nem romlott meg Szerbiában a márciusban történt koszovói erőszakhullám után sem. Konfliktusok minden nemzet és nemzeti kisebbség között történtek, ezért nem lehet tendenciáról beszélni, de az ilyen jelenségek száma növekvőben van, ami aggodalomra ad okot - mondta a szerb belügyminiszter parlamenti beszámolójában.

MTI-[origo]