Spanyol elnöke lett az Európai Parlamentnek

Kedden kezdte háromnapos alakuló ülésszakát az újonnan megválasztott Európai Parlament. Az első napon már megválasztották a parlament elnökét a spanyol Josep Borrell személyében, és hamarosan várhatóan megerősítik az Európai Bizottság elnökének, Jose Manuel Durao Barrosónak a kinevezését is. Közben kiderült: a szocialista Fazakas Szabolcsot bizottsági elnöknek javasolta az EP szocialista frakciója.

Kedden tartja alakuló ülését a júniusban megválasztott Európai Parlament. A 732 tagú testület már megválasztotta elnökét a spanyol szocialista politikus, Josep Borrell személyében. Borrell két vetélytársával, a lengyel Bronislaw Geremekkel és a francia kommunistával, Francis Wurtz-cal szemben nyerte el a korábban az ír Pat Cox által betöltött elnöki posztot.

Az Európai Parlament ülését Borrell megválasztása előtt a képviselő-testület korelnöke, Giovanni Berlinguer olasz szocialista küldött nyitotta meg. Berlinguer a képviselők tapsvihara közepette köszöntötte a májusban csatlakozott tíz új uniós tagország EP-képviselőit, kijelentve, hogy Európa korlátai ledőltek, az Unió kiterjeszti tevékenységének határait. Egyes képviselők leplezni sem igyekeztek meghatódottságukat - jelentette az MTI.

Borrellt elsőre megválasztották, köszönhetően az Európai Néppárt és a szocialisták előzetesen kötött megállapodásának. Ennek értelmében Borrell bírja majd a Néppárt támogatását mandátumának első két és fél évében, majd azután a szocialisták támogatják a néppártiak jelöltjét, Hans-Gert Pötteringet. A BBC szerint Borrell legfontosabb feladata az lesz, hogy meggyőzze a szkeptikus uniós választókat: a parlament tevékenysége igenis érinti mindennapi életüket. Borrellt ugyanakkor sokan kevésbé alkalmasnak tartják a posztra, mint például a lengyel Geremeket, mivel sem EP-s tapasztalata, sem karizmája nincs.

A képviselőknek Borell megválasztása után meg kell erősíteniük az Európai Bizottság elnökének kinevezését is. Jose Manuel Durao Barroso volt portugál kormányfő Romano Prodit követheti a poszton, ha az EP megerősíti kinevezését. Barroso kinevezését hosszú vita előzte meg az Európai Bizottságban.

Megerősítése után egyből munkába áll, és megkezdi kiosztani a vezető uniós tisztségeket. Németország és Franciaország már be is nyújtotta igényét a főbb tárcákra, és megfigyelők szerint Barrosónak minden diplomáciai érzékét be kell vetnie, hogy bebizonyítsa: nem csak játékszere az Unió legnagyobb tagországainak.

Előző
  • 1
  • 2
Következő