Vizsgálóbiztost küld St Pöltenbe a pápa

Vizsgálóbiztost küld a st pölteni szemináriumba II. János Pál. A pápa a feldkirchi püspököt jelölte ki, hogy folytasson vizsgálatot a szexbotrány helyszínévé vált intézményben. Ugyanakkor az osztrák ügyészség bejelentette, hogy az egyik diák számítógépén nagy mennyiségű gyermek és erőszakos pornót ábrázoló tartalmat találtak. Krenn püspök, a st pölteni szeminárium felügyelője továbbra sem hajlandó lemondani a szemináriumban kitört botrány miatt.

Vizsgálatot rendelt el a szexbotrányba keveredett ausztriai papképző szemináriumba II. János Pál. A pápa Klaus Küng feldkirchi püspököt küldi a szemináriumba "apostoli látogatóként", hogy vizsgálja ki a St Pöltenben történteket, majd a vizsgálat eredményeiről számoljon be a pápának. Az orvos végzettségű püspök a konzervatív Opus Dei társaság tagja - írja a New York Times.

A st pölteni szeminárium egymással csókolózó és egymást tapogató papnövendékeiről és oktatóiról egy osztrák lap közölt felvételeket. Ugyanakkor egy ügyészségi vizsgálat nagy mennyiségű pedofil tartalmat talált a szeminárium számítógépein.

Az állami ügyészségi vizsgálat után a szeminárium egy lengyel hallgatóját vádolják a gyermek és erőszakos pornóanyag birtoklásával és terjesztésével. Az ügyészség szerint a pedofil felvételeket egyaránt megtalálták a diák és a szeminárium központi számítógépén. Az ügyészség ugyanakkor bejelentette, hogy a szeminárium felnőttkorú hallgatói és oktatóiról készült homoszexuális felvételeket nem vizsgálták, ugyanis ez nem büntetőjogi kategória - írja a BBC News.

Küng vizsgálóbiztosi kinevezése a végét jelenti annak a vizsgálatnak, amelyet a st pölteni intézmény felügyeletével megbízott Krenn püspök folytatott a szemináriumban. Krenn egyébként továbbra is visszautasítja azokat, akik a püspök lemondását követelik a szemináriumban kitört botrány miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK