Irakban szolgáló katonáik visszahívását követeli Lengyelországtól és Bulgáriától egy, az al-Kaida terrorszervezethez köthető csoport. A Tauhíd Iszlám Csoport vérfürdővel és robbantásokkal fenyegeti a két országot, ha nem tesznek eleget követeléseiknek. Bulgáriának 470, Lengyelországnak 2500 katonája van Irakban. A kivonulást egyik ország sem fontolgatja.

Támadásokkal fenyegette meg Lengyelországot és Bulgáriát interneten egy korábban nem ismert, magát az al-Kaida terrorhálózat európai karjának nevező csoport, ha a két ország nem vonja ki csapatait Irakból. A közleményt egy olyan iszlám honlapon jelentették meg Tauhíd (egyistenhit) Iszlám Csoport aláírással, amelyről feltételezik, hogy az al-Kaida terrorhálózathoz köthető szervezetek használják.

A csoport szerint az iraki küldetés miatt Bulgária és Lengyelország is megbűnhődik, úgy jár, mint az Egyesült Államok és Spanyolország - írta a 2001. szeptember 11-i amerikai és az ez év márciusi madridi merényletekre utalva. A szófiai kormányhoz külön címezve a csoport azzal fenyegetőzött, hogy ha nem teljesítik feltételeit, "vérfürdőt rendez" Bulgáriában.

Georgi Parvanov bolgár államfő már korábban, amikor a Tauhíd és Dzsihád (szent háború) nevű csoport elrabolt két bolgár katonát, és az egyiket lefejezte, kijelentette, hogy a bolgár katonák nem távoznak Irakból. Szófia 470 fős egységet állomásoztat Irakban, Bagdadtól délre lengyel parancsnokság alatt. A bolgár alakulatok a síita szent város, Kerbela biztonságára vigyáznak.

Az internetes üzenetben a lengyel kormányt is felszólítják egységei kivonására, máskülönben a Tauhíd Iszlám Csoport robbantásos merényleteket hajt végre Lengyelországban. A lengyel védelmi minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy 2400 fős kontingensét jövő januárban 1000-1500 fősre csökkenti. Kivonulni azonban nem szándékozik, s ezt közvetlenül a fenyegetés ismertté válása után is megerősítette Janusz Zemke, a védelmi miniszter helyettese. A kivonulás "szörnyű hiba lenne, mert csak felbátorítaná a terroristákat" - mondta szerdán varsói nyilatkozatában.