Hét külföldit raboltak el szerdán Irakban ismeretlenek, mindannyian teherautósofőrök, de egyikük sem olyan országból származik, amely katonát küldött az arab államba. Az elrablók azzal fenyegetnek, hogy 72 óránként lefejeznek egy túszt, hacsak kuvaiti munkáltatójuk nem hagyja el Irakot. Közben hazaérkezett az a Fülöp-szigeteki túsz, aki miatt kivonták Irakból a dél-ázsiai ország katonáit. A férfit királyi pompával fogadták Manilában.

Máris valóra válnak a túszejtés miatt Irakból kivonuló Fülöp-szigeteket kritizálók jóslatai, akik arra figyelmeztettek, hogy a lépéssel csak felbátorítják az iraki emberrablókat, további túszejtések elkövetésére.

Szerdán ugyanis hét újabb külföldi túsz elrablását jelentették be iraki ellenállók, akik ezt követelik, hogy vessenek véget iraki működésüknek a túszokat foglalkoztató cégek, ellenkező esetben minden 72. órában lefejeznek egy foglyot. Érdekes módon az elrablottak országai közül - három indiai, három kenyai és egy egyiptomi túszt ejtettek - egyiknek sincsenek katonái Irakban, jóllehet Indiát és Egyiptomot katonák küldésére kérte az iraki ideiglenes miniszterelnök. Úgy tűnik, az emberrablók célja ezúttal az újjáépítés akadályozása.

A túszok mindannyian teherautósofőrök, akik egy kuvaiti társaság alkalmazásában álltak. A tettért a felelősséget a magukat a Fekete Lobogók Hordozóinak nevező társaság vállalta magára videoüzenetében. Az al-Dzsazíra által bemutatott felvételeken három maszkos emberrabló látható, amint a hétt túsz előtt ülnek, az egyik túsz kezében egy papírdarabot tart, amelyen hét név olvasható. A terroristák előbb hat ember elrablásáról számoltak be, majd utóbb helyesbítettek

Hősként ünneplik a hazaért filippínó túszt

Hősként fogadták csütörtökön a Fülöp-szigetek fővárosában az iraki fogságból hazaérkező túszt. Angelo de la Cruzt valósággal királyi pompával fogadták a manilai repülőtéren. A nemzetközi járatokat fogadó terminálnál tucatnyi újságíró várakozott a 46 éves, nyolcgyerekes teherautó-sofőrre, aki 17 napot töltött terroristák fogságában Irakban. "Ez az utóbbi évek egyik legünnepélyesebb fogadtatása" - mondta a manilai repülőtér vezérigazgatója. Angelo de la Cruz felesége, anyja, valamint a szabadulásában szerepet játszott tisztviselők társaságában érkezett.

A megérkezést élőben közvetítette a televízió, Manila fő sugárútja mentén pedig zászlókat feszítettek ki, amelyeken ez volt olvasható: "Üdvözlünk itthon, Angelo".

Következményei lesznek a kivonulásnak

Időközben az Egyesült Államok Fülöp-szigeteki nagykövete arra figyelmeztetett: következményei lehetnek annak, hogy a Fülöp-szigeteki kormány kivonta katonáit Irakból. Francis Ricciardone, aki szerdán nyilatkozott a Philippine Star című Fülöp-szigeteki lapnak, mielőtt konzultációkra visszatért volna Washingtonba, azt mondta: következményei lehetnek annak, hogy Manila kivonta 51 fős alakulatát Irakból. "A történtek természetesen jelzik, mire számíthatunk Manilától, ha a jövőben hasonló helyzet állna elő" - mondta.

Nem árulta el, milyen következményekkel számolhat a Fülöp-szigeteki vezetés, de megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a Fülöp-szigetek - az Egyesült Államok egykori gyarmata - jelentős mértékben függ az amerikai gazdasági segélyektől. A manilai kormány szakadár muzulmán felkelők ellen folytatott harcának sikerében is komoly szerepet játszik az Egyesült Államok nyújtotta katonai segítség: a kiképzés és a hadfelszerelés.

A manilai kormány azért hívta haza katonáit Irakból, mert terroristák azzal fenyegetőztek, hogy kivégzik Fülöp-szigeteki túszukat, ha a délkelet-ázsiai állam nem vonja ki erőit az arab országból. Manilát éles bírálatok érték emiatt. Az iraki kormány arra figyelmeztetett, hogy a katonák kivonása csak felbátorítja a terroristákat.

[origo]/MTI