Harminchatan haltak meg az Ankara - Isztambul vasútvonalon bekövetkezett vasúti szerencsétlenségben. A sebesültek száma hatvannyolc. Az első jelentések még több mint száz áldozatról adtak hírt.

Forrás: EPA
Mentők kutatják át a felborult kocsikat

Az Isztambulból Ankarába tartó expresszvonat nagy sebességgel haladt, amikor négy kocsija - egyelőre ismeretlen okból - kisiklott az északnyugat-törökországi Sakarya tartományban, Pamukova város közelében - közölte Muammer Turker, a Szállítási Minisztérium  krízisközpontjának tagja. A szerelvény mintegy 125 kilométerre keletre volt Isztambultól, amikor a szerencsétlenség történt.

A katasztrófa helyszínével szomszédos Bilecik tartomány kormányzója, Ayhan Cevik 70 halálos áldozatról beszélt. Török hírtévék korábban negyven, kórházi források harminc halottról számoltak be. Nem sokkal később Pamukova polgármestere 100, majd 138 halálos áldozatról számolt be. A kormány részéről később 36 -ra korrigálták a halottak számát.

Forrás: EPA
Sinek mellett a szupergyors vonat

A gyorsvonat zsúfolt volt, mintegy 240 személy utazott rajta. Egy szemtanú szerint a kisiklott kocsik környéke hatalmas mészárlás helyszínére emlékeztet, mindenfelé emberi testrészek hevernek. A sebesültek ellátásában katonák is segédkeznek.

A katasztrófa okát egyelőre csak találgatni tudják. A júniusban üzembe állított, az egyik híres török író, Yakup Kadri Karaosmanoglu nevét viselő expresszvonatot az Isztanbul - Ankara vonal gyors áthidalására állították forgalomba.

A német RTL televízió információi szerint szakemberek még a szupergyors vonat üzembe állítása előtt figyelmeztettek, hogy az elavult vasúti pálya nem alkalmas a 150 kilométeres sebességgel közlekedő szerelvények hordozására.

Recep Tayyip Erdogan kormányfő lemondta boszniai látogatását, és a szerencsétlenség helyszínén tájékozódott a baleset körülményeiről.

[origo] - MTI