Korei megkapná a biztonsági erőket

Hajlandó átadni a palesztin biztonság erők irányítását miniszterelnökének Jasszer Arafat palesztin elnök. Ugyanakkor Korei szabat kezet kaphatna kormánya átalakításában is. Eközben Javier Solana az EU Iraelben tárgyaló főképviselője kijelentette: ha Korei lemond, az EU felülvizsgálja Arafathoz fűződő viszonyát.

Hajlandó átruházni Jasszer Arafat palesztin elnök a biztonsági erők feletti ellenőrzést miniszterelnökére - vált ismertté csütörtökön palesztin politikai körökből. Arafat emellett kész szabad kezet adni Ahmed Koreinek a kabinet átalakításához - mondta el Imad Falludzsi palesztin képviselő az elnökkel való találkozóját követően.

Arafat nyilvánvalóan a törvényhozás nyomására mutatkozik késznek az engedményekre, ugyanakkor már korábban is többször megígérte, hogy lazít a biztonsági erők ellenőrzésén, amit még egyszer sem váltott be. A biztonsági szolgálatok átalakításába nagyobb beleszólást követelő palesztin parlament csütörtökön 14 fős bizottságot hozott létre, hogy átadja a képviselők elvárásait tartalmazó listát Arafatnak.

Javier Solana, az Európai Unió (EU) Izraelben tárgyaló kül- és biztonságpolitikai főképviselője Szilvan Salom külügyminiszterrel folytatott csütörtöki megbeszélése után közölte: az EU felül fogja vizsgálni Jasszer Arafathoz fűződő kapcsolatait, ha Ahmed Korei miniszterelnök a hatalmi harc következményeként távozik tisztségéből. Solana ismételten kifejezésre juttatta: az EU kívánatosnak tartaná, hogy a palesztin kormányfő több jogkört kapjon a már magas szinteken is meghonosodott korrupció és az anarchiával fenyegető zűrzavar letörése érdekében.

Száeb Erekát palesztin kabinetminiszter csütörtökön üdvözölte a közel-keleti békekonferencia összehívására irányuló izraeli-egyiptomi-amerikai kezdeményezést, és jelezte a Palesztin Hatóság részvételi szándékát. Izraeli és amerikai hivatalos források szerint az októberre beütemezett találkozón várhatóan a Gázai övezetből történő, tervezett izraeli kivonulás kérdéseit vitatják meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK