Marad a biztonsági készültség Olaszországban

Továbbra is magas szintű készültségben tartják magukat az olasz biztonsági szervek, mert egyre szaporodnak az al-Kaida terrorszervezettel összefüggésbe hozható támadások veszélyére utaló jelek - közölték szerdán olasz belügyi források.

Szélsőséges muzulmán csoportok jó ideje már rendszeresen azzal fenyegetőznek, hogy az Egyesült Államok és szövetségei elleni terrorhadjáratukban olaszországi célpontokra is csapást készülnek mérni. Ezeknek a vészjósló jelzéseknek a száma az elmúlt hónapban rohamosan emelkedett.

Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter szerdán rendőr- és biztonsági főnökökkel tárgyalt, majd részt vett a nemzetbiztonsági tanács ülésén. Találkozói végeztével úgy nyilatkozott, hogy Itáliában továbbra is szükséges a magas fokú készültség fenntartása.

A múlt héten az interneten keresztül egy olyan értelmű üzenet érkezett Róma címére, amely szerint Olaszországnak robbantásos merényletekkel kell szembenéznie, ha nem vonja ki csapatait Irakból. A fenyegetést tartalmazó közleményt az al-Kaidához kötődő Háled ibn al-Valíd Brigádok jegyezte.

Az terroralakulat egyben követelte Silvio Berlusconi olasz kormányfő távozását is a hatalomból. Berlusconi tavaly teljes mellszélességgel támogatta a Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének megdöntésére indított amerikai vezetésű háborút. Jelenleg 2700 olasz katona állomásozik az arab országban.

Ugyancsak a múlt héten egy másik terrorszervezet, az al-Kaidával kapcsolatban álló Abu Hafsz al-Maszri Brigádok a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbelihez hasonló vérfürdővel fenyegette meg Olaszországot, ha Róma nem meneszti a kormányfőt. "Vagy megszabadultok a hozzá nem értő Berlusconitól, vagy pedig valósággal felégetjük Olaszországot" - állt az üzenetben .