Hat körözött terrorista élt azzal a rijádi az ajánlattal, hogy bűnbánatot gyakorolva feladja magát, és ebben az esetben nem szabnak ki rájuk halálos büntetést, sőt akár közkegyelemben is részesülhetnek - jelentette be péntek hajnalban a sivatagi királyság belügyminisztériuma.

Az egy hónapja meghirdetett rendelet határideje csütörtök éjfélkor járt le. Tizenkét különösen veszedelmesnek tartott terrorista azonban továbbra sem jelentkezett.

Abdallah bin Abdel-Aziz trónörökös június 23-án Fahd király nevében olvasott fel egy rövid közleményt a részleges kegyelmi intézkedésről. Közölte: azokat a terroristákat, akik a beszéd elhangzását követő egy hónapon belül önként jelentkeznek a hatóságoknál, csak akkor állítják bíróság elé, ha megsebesítettek vagy megöltek valakit, de ebben az esetben is mentesülnek a halálbüntetés alól. A tovább bujkálókra azonban elfogásuk esetén az államhatalom teljes szigorával sújtanak le.

A hatóságok tudomása szerint a leginkább keresett bűnöző, Száleh al-Aufi, aki néhány hete feltételezhetően az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szaúd-arábiai sejtjének a vezetője, két társával kész közvetítőkön keresztül tárgyalni a rijádi kormányzattal arról, hogy feladja magát, és bizakodik a tárgyalások számára kedvező kimenetelében.

Aufi azt követően került szaúdi csoport élére, hogy a rendvédelmi erők egy hónapja megölték Abdel-Azíz al-Mukrint, a korábbi parancsnokot, akinek az emberei lefejezték a túszul ejtett Paul Johnson amerikai mérnököt.