Az Egyesült Államok kongresszusa népirtásnak nevezte a darfuri válságot. Amennyiben az ENSZ is elfogadja, hogy Nyugat-Szudánban népirtás zajlik, a nemzetközi közösség tagállamainak jogában áll fellépni a további gyilkosságok megakadályozására. Eközben egy újságíró kijelentette, hogy 30-40 tömegsírról készített felvételeket a nyugat-szudáni tartományban. Az Egyesült Államok azt javasolja, hogy az ENSZ alkalmazzon szankciókat Kartúm ellen, amennyiben a kormányzat tovább támogatja a tartományban pusztító Dzsandszavíd milicistákat.

 

Az Egyesült Államok kongresszusa népirtásnak nevezte a nyugat-szudáni darfurban zajló eseményeket. A kongresszus felszólította George Bush elnököt, hogy sürgesse az ENSZ biztonsági tanácsát, hogy a testület szigorú határozatban ítélje el a darfuri eseményeket.

Korábban mind Colin Powell amerikai külügyminiszter, mind Kofi Annan ENSZ főtitkár úgy nyilatkozott, hogy nem lát elegendő bizonyítékot arra, hogy Nyugat-Szudánban népirtás zajlana. "Amíg a világ vitatkozik, Darfurban emberek halnak meg." - jelentette ki Sam Brownback szenátor - "cselekednünk kell a helyett, hogy utólag siránkozunk azért, mert nem tettünk semmit".

Amennyiben az ENSZ-t sikerül meggyőzni azzal, hogy a darfuri események népirtásnak minősülnek, a tagállamoknak jogában áll fellépni, hogy megakadályozzák a további vérontást. A kongresszus szerint egy többnemzetiségű békefenntartó haderőt kellene a térségbe küldeni, amely megakadályozza, hogy a dzsandzsavíd milicisták tovább gyilkolják a térség fekete földművelő lakosságát.

Nyugat-Szudánban 2003-ban kezdődtek összecsapások a helyi fegyveres ellenzékiek és a kormány támogatását élvező arab dzsandzsavíd milicisták között. Bár Kartúm tagadja, hogy még mindig katonai támogatást nyújtana a milicistáknak, a menekültek az ellenkezőjét állítják.

A milicisták állítólag harmincezer embert öltek meg a tartományban. Amrcus Bleasdale fotós állítása szerint 30-40 tömegsírt látott, amelyek egyenként körülbelül száz holttestet rejtettek. A vérengzések miatt körülbelül egymillió ember hagyta el lakóhelyét, a menekülttáborokba azonban jószerével semmilyen segély sem jut el.

A szudáni kormányzat 6000 rendőrt küldött a térségbe, hogy ha kell, erővel bírják rá a menekülteket arra, hogy visszatérjenek otthonaikba, de a BBC News tudósítója szerint a menekültek senkiben sem bíznak, aki egyenruhát visel.

Kartúm ugyanakkor megfenyegette az Egyesült Államokat, hogy amennyiben a Biztonsági Tanács szankciókról hoz határozatot "azzal csak összekeveri a helyzetet". A szudáni kormány szerint a helyzet amerikai és brit részről sokban hasonlít az iraki háború előkészületeihez.