Felavatták a mostari Öreghidat

Színpompás ünnepség keretében, a nemzetközi politikai élet jeles képviselőinek jelenlétében felavatták pénteken este a bosznia-hercegovinai Mostarban a város jelképének tartott Öreghidat: a boszniai háborúban lerombolt, majd az egykori hadviselő felek összefogásával és nemzetközi segítséggel újjáépített kőhidat a megbékélés jelképeként méltatták a résztvevők.

Forrás: EPA
Az újjáépített Öreghíd

A világörökség részének nyilvánított hidat az egész napos mostari rendezvénysorozatot lezáró, péntek éjszakába nyúló ünnepségen adták át a hercegovinai város lakosságának. A délután tartott ünnepi beszédekhez hasonlóan az esti eseményen is a nemzetközi politika számos magas rangú képviselője volt jelen.

Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője hangsúlyozta, hogy a középkori híd 1993-as rommá lövése világszerte tudatosította, hogy milyen gonosz erők hatottak akkoriban a jugoszláv utódállamban. Bosznia-Hercegovina azonban az 1992-95-ös háború óta hatalmasat lépett előre a megbékélés terén - mondta a brit politikus, aki nemzetközi példákra, köztük a II. világháború utáni eseményekre utalva külön is aláhúzta a békéltetés időigényes jellegét. Sulejman Terzic, a boszniai kollektív államelnökség soros elnöke köszönetet mondott a híd újjáépítését lehetővé tevő külföldi adományozóknak, s úgy vélte, hogy az Öreghíd átadása megerősíti országa többnemzetiségű, többfelekezetű és többkultúrájú jellegének alapjait.

Forrás: EPA

A hídavatás alkalmából rendezett péntek esti színpompás ünnepség is sok kultúra elemeiből merítkezett. A fellépők által bemutatott zenés, táncos műsorszámok között a boszniai néptáncoktól, népzenétől kezdve például török derviseken, vagy számos nemzet - köztük a magyar - tánc- és zenekincsét felvillantó betéteken át sok minden helyett kapott. Külön látványosság volt, amikor a húsz méter magas Öreghídról tucatnyi fiatal férfi vetette magát alá fáklyával a kezében az építmény alatt hömpölygő Neretva folyó vizébe. A színpompás ünnepséget pazar tűzijáték zárta, amely a látványos fényhatások mellett erős visszhangot keltett a magas hegyek közé épült városban.

Az ünnepségsorozatra 45 delegáció érkezett Mostarba. Magyarországot Fehér József, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Boros Jenő, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára és Varga István, Magyarország szarajevói nagykövete alkotta küldöttség képviselte.

Forrás: EPA
A híd a két partot már összeköti, az embereket még nem

Az 1566-ban épült oszmánkori híd Öreghíd 1993-ban esett áldozatul a boszniai háború egy szakaszában folytatott horvát-bosnyák harcoknak: egy boszniai horvát harckocsi tüzétől a Neretva folyóba omlott. A 17 millió dollárba kerülő felújítás a háború lezárása kezdődhetett meg, s szinte minden más hasonló célú boszniai vállalkozásnál nagyobb nemzetközi figyelmet és támogatást kapott. Magyarország szintén kivette részét a munkálatokból: a híd alkotóelemeit az SFOR boszniai békefenntartó erő zászlaja alá vezényelt magyar műszaki kontingens utászai emelték ki a folyóból 1997-ben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK