A brazil kormány akciójának keretében készpénzt és amnesztiát kapnak azok, akik önként beszolgáltatják engedély nélkül tartott fegyvereiket. Egy nő nem kevesebb, mint 1300 fegyvert szolgáltatott be, apja teljes fegyvergyűjteményét.

A brazil, Sao Paulo-i nő, akinek nevét nem hozza a rendőrség nyilvánosságra, otthon tartotta az 1300 fegyvert eddig, amelyek apja gyűjteményét képezték. Mindezért 65 ezer dollárt kap. A kormány ugyanis amnesztiát hirdetett és pénzt ígért mindazoknak, akik önként beszolgáltatják illegálisan tartott fegyvereiket. Az akciót azért hirdették meg, mert Brazíliában a világon az egyik legmagasabb a gyilkosságok száma.

Az UNESCO adatai szerint Brazíliában 100 ezer emberre 27 gyilkosság jut, ezzel a negyedik helyet töltik be a világranglistán. A gyilkosságok 68 százalékát fegyverrel követik el.

A kormány beszolgáltatott fegyverenként legfeljebb 98 dollárt fizet, a fegyver korától és kaliberétől függően. Csak Sao Paulóban több mint 3000 fegyvert gyűjtöttek már be a rendőrök az akció július 15-i kezdete óta. Rio de Janeiróban több mint 1000 fegyvert adtak be a lakosok, de többségük öreg, a II. világháborúból származó darab - írta a BBC.

Egy riói újság szerint körülbelül 10 ezer illegális fegyvert tarthatnak Brazíliában. A kormány reményei szerint viszont 80 ezer illegális fegyvert gyűjthetnek be a december 23-I határidőig, amikor életbe lép az új fegyvertartásról szóló törvény. Eszerint tilos lesz nyilvános helyen lőfegyvert hordani, a fegyvertartáshoz szükséges engedély korhatárát pedig 18-ról 25 évre emelik. A fegyvereket regisztráltatni kell a védelmi minisztériummal.