Évtizedek óta nem látott méretű polgári védelmi kampányt indított a brit kormány, hogy felkészítse a lakosságot egy esetleges terrortámadás következményeire. A felkészítés része egy 22 oldalas brosúra, amit minden brit megkap. A tájékoztatóban többek között javasolják, hogy mindenki tartson otthon konzerv élelmiszert, palackozott vizet és elemeket a rádiók működtetéséhez. Ugyanakkor brit belügyi és polgári védelmi illetékesek többször is hangsúlyozták, hogy nincs értesülésük azonnali terrorveszélyről.
Forrás: EPA

A hidegháború csúcspontja óta nem látott méretű polgári védelmi kampányt indított hétfőn a brit kormány, amivel esetleges terrorcselekmények következményeire igyekszik felkészíteni a lakosságot. A belügyminisztérium államminisztere által ismertetett program fő eleme az a 22 oldalas brosúra, amely eligazítást ad arra, hogy hogyan lehet hatékonyan felkészülni "katasztrofális eseményekre", illetve mi a teendő, ha ilyesmi bekövetkezik. Az összesen 3,6 millió fontos (1,3 milliárd forintos) kampány keretében a tájékoztató füzetet mind a 25 millió brit háztartásba eljuttatják még augusztus vége előtt.

Az összeállítás egyebek mellett javasolja, hogy a Nagy-Britanniában élők tartsanak otthonukban konzerv élelmiszert, palackozott vizet és elemeket a rádiók működtetéséhez, ha valamely "incidens" miatt megszakadna az áramszolgáltatás. A füzet tartalmazza a katasztrófák esetén szükséges legfontosabb telefonszámokat is. Emellett közhasznú tájékoztatás formájában televíziós hirdetéseket is sugároznak; a 35 másodperces klipekben elsősorban a brosúra figyelmes elolvasására, a pánik nélküli felkészülésre kérik a briteket, és arra, hogy egyébként ugyanúgy éljék mindennapjaikat, ahogy eddig. A kezdeményezést ismertető brit belügyi és polgári védelmi illetékesek többször is hangsúlyozták, hogy nincs értesülés azonnali terrorveszélyről, vagyis a brosúra kiadása és a tévéhirdetések sugárzása nem áll összefüggésben valamely fokozott készültséggel.
 
A szakértők szerint a tájékoztató füzet nem javasol többet, mint amit általánosságban is célszerű megtenni bármilyen - természeti, ipari vagy egyéb - katasztrófa esetére. Nagy Britanniában utoljára 1980-ban adtak ki hasonló tájékoztatót, melynek fő témája a szovjet atomtámadásra való felkészülés volt. Abban egyebek mellett szerepelt, hogy célszerű légszigetelt helyiségek kialakítása az otthonokban, a nukleáris robbanás sugárzó következményeinek kivédésére. Korabeli számítások szerint Nagy-Britanniában 12 millió halálos áldozata lett volna egy nukleáris támadásnak.
   
A hétfőn útjára indított felkészülési kampány nem rémisztgeti ilyen adatokkal a lakosságot, a kormány azonban nem titkolja, hogy tavaly óta a második legmagasabb terrorkészültség van érvényben Nagy-Britanniában. A brit belügyminisztérium egyébként már tavaly, az iraki háború előtt külön felhívásban javasolta a briteknek, hogy "minden eshetőségre készen" tároljanak otthonaikban palackozott vizet és konzerveket. A 400 kilométeres londoni metróhálózat állomásain hetek óta óriásplakátok bátorítják arra a napi 3,5 millió utast, hogy azonnal jelentsenek minden gyanús, elhagyatott csomagot, és utazás közben kérdezgessék egymást, hogy egy-egy táska kihez tartozik.