Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint a világ demokratikus átalakításához elengedhetetlenül szükségesek azok a tapasztalatok, amelyeket a Magyarországhoz hasonló államok szereztek a rendszerváltás során. Powell a magyar nagykövetek éves értekezletén tartott előadásában kiállt az iraki és afganisztáni feladatok következetes teljesítése mellett, egyben megköszönte a magyar szerepvállalást.

Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint a demokrácia kiépítésében szerzett magyar tapasztalatokra van szükség Afganisztánban és Irakban. Budapesten a magyar külképviselet-vezetők éves értekezletén felszólaló amerikai külügyminiszter elmondta, hogy nagyon meglepte őt a fejlődés és az átalakulás üteme, amit Közép-Európában kezdetben katonaként, majd diplomataként tárgyalva megtapasztalt.

"Aki csak be akar jönni, jöjjön" -szólt a NATO-ról Powell. Az amerikai külügyminiszter szerint az észak-atlanti szövetségnek és az Európai Uniónak egyaránt nyitott szervezeteknek kell maradniuk. Powell ugyanakkor kijelentette, hogy a nemzetközi szervezetek mellett a kétoldalú kapcsolatokkal kell tovább erősíteni az együttműködést. Mint elmondta, az USA.nak nem célja, hogy megossza az uniót, mind a 25 tagállammal egyenlő mértékben kivánnak együttműködni, régi és új tagokkal egyaránt.

Powell elmondta, hogy a Magyarországhoz hasonló államok érzik igazán át a jelentősségét annak, ami jelenleg Afganisztánban és Irakban történik. Ahogy a külügyminiszter fogalmazott, a közép-európai államok hosszú évekig a történelmileg rossz oldalra kényszerültek, azonban most, hogy végbe ment a demokratikus átalakulás, már ezeknek az államoknak kell segítséget nyújtaniuk ott, ahol ez az folyamat még nem ment végbe. Mint elmondta, Magyarország rövid tapasztalattal bír a demokráciában, de a változások eredményét látva, nincs ok a pesszimizmusra.

Az amerikai külügyminiszter megvédte az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek Afganisztánban és Irakban folytatott tevékenységét. Powell szerint Magyarország jól döntött amikor a koalícióhoz csatlakozott. Mint elmondta, a szerepvállalásban nem a mérete, hanem az a jelentős, hogy a részt vevő államok ráébredtek arra: nemzeti érdekük a részvétel. Colin Powell úgy látja: nem szabad megtagadni Afganisztán és Irak népétől a jobb jövőt, ehhez viszont áldozatokat kell hozni - példaként említette Bulgáriát, amely két bolgár túsz lefejezése ellenére is kitartott Irakban.

Forrás: [origo]
Nem kér bocsánatot Irakért

Erdős André párizsi magyar nagykövet kérdésére válaszolva  Powell elmondta, hogy az USA sokat tanult az iraki háborút övező nemzetközi vitából, azonban a jövőben sem tartja szükségesnek a nemzetközi jóváhagyás kikérését, ha úgy látja, érdekeinek védelmében szükséges cselekednie. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Európában megváltozik a vélemény a háborúról, ha látják a demokratikus átalakulást Irakban. "Nem kérünk bocsánatot azért, mert eltávolítottunk egy rezsimet, amely tömegsírokat töltött meg" - jelentette ki a külügyminiszter.

Előadása során Colin Powell rámutatott arra is: elmúltak azok az idők, amikor az egyes államok anélkül léteztek, hogy figyeltek volna egymás problémáira. Ma már nem lehet az embereket elszigetelni. A technika és a média lehetővé teszi, hogy a világ legeldugottabb helyén élők gondjai is eljussanak a nemzetközi közösséghez, példaként említette a nyugat-szudáni Darfur tartományban zajló eseményeket. Powell szerint nem tolerálhatjuk, hogy még mindig léteznek olyan országok, ahol az emberek félnek a következő naptól. Ezért kell segítséget nyújtani az olyan problémák leküzdésében, mint például az AIDS.

Az előadás után Kovács László külügyminiszter kifejtette, hogy a demokratikus tapasztalatok átadására Budapesten létre kellene hozni egy nemzetközi demokrácia intézetet, amely a régió államainak tapasztalatait gyűjti és elemzi, hogy továbbadhassa azokat.