"A megelőző csapás doktrínája, az egyoldalú döntések nem fogadhatók el az Egyesült Államok és Európa együttműködésének alapjául" - mondta el Németh Zsolt (Fidesz) a négy parlamenti párt képviselőinek Colin Powell amerikai külügyminiszterrel folytatott keddi parlamenti megbeszélését követően. Vadai Ágnes szocialista képviselő ugyanakkor azt hangsúlyozta az Országgyűlésben tartott eszmecserén, hogy az MSZP szerint Magyarország számára a több Európa nem jelent kevesebb Amerikát.

 

"Rendkívül fontosnak látjuk azt, hogy a nemzetközi szervezetekben, az ENSZ-ben, de különösen a NATO-ban szülessenek meg azok a döntések, amelyek végül is a biztonság növelését szolgálják" - közölte a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az amerikai külügyminiszterrel tartott találkozó után újságírókkal.

 

Az Egyesült Államok és Európa viszonyáról Németh Zsolt a megbeszélésen azt mondta: Európa és Magyarország biztonságát a transzatlanti kapcsolat, a NATO kollektív védelmi ernyője garantálja, ezért, mint közölte, "elkötelezettek vagyunk e kapcsolat fenntartása mellett".

 

Az ellenzéki politikus arról beszélt: az amerikai-magyar kapcsolatokban "rendkívül nagy" problémát jelentenek az amerikai vízumhoz jutás nehézségei. Hozzátette: nagyon sok magyar vízumkérelmet utasítanak el az amerikai hatóságok. Colin Powell megígérte, hogy erőfeszítéseket tesznek a könnyítésekért - mondta Németh Zsolt, aki szerint az amerikai diplomácia irányítója "túl sok illúziót nem engedett, tehát rövid távon nem várható változás e téren".

 

A megvitatott kérdések között szerepelt az is, hogy a NATO-ba újonnan belépett tagállamok gondoskodjanak az alapvető emberi jogok védelméről, a jogállamiság megteremtéséről; Romániában például jutassák vissza az egyházaknak ingatlanaikat.

 

A megbeszéléseken szó volt az iraki magyar szerepvállalásról is. Németh Zsolt elmondta: az ellenzék és kormányoldal között nézetkülönbség van abban, hogy ha nem sikerül a nemzetközi szerepvállalást erősíteni, "akkor komoly esélye van annak, hogy a mandátumot nem fogja tudni a magyar parlament meghosszabbítani". Elmondta, hogy az Irakban állomásozó magyar szállító alakulat mandátuma az év végén lejár, ezért az Országgyűlésnek ősszel várhatóan újra napirendre kell tűznie a kérdést. Hozzátette: most még nem lehet megmondani, milyen eredménnyel jár majd az erről szóló vita.

 

Az ellenzéki politikus tájékoztatása szerint Colin Powell kifejtette: Washington alapvető törekvései a többoldalúságra irányulnak, nem akar partnerei mellőzésével döntéseket hozni.

 

Az MSZP szerint Magyarország számára a több Európa nem jelent kevesebb Amerikát - közölte Vadai Ágnes, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának szocialista tagja a négypárti megbeszélésen. A szocialista párt úgy gondolja, hogy Magyarország, amely az Egyesült Államok nagyon jó barátja, képes lesz segíteni a különböző európai intézményekben az amerikai-európai kapcsolatok javítását, magasabb szintre emelését - fejtette ki a képviselő.

 

Vadai Ágnes elmondta: szerinte az elmúlt két évben sikerült a magyar-amerikai kapcsolatokat politikai szinten helyreállítani. Mint hozzátette, azt szeretnék, ha az üzleti kapcsolatok is intenzívebbek lennének.

 

Az amerikai külügyminiszter közölte: Magyarország részese volt a választásokhoz közeledő Afganisztán demokratizálási folyamatának, továbbá annak, hogy Irakban egy diktatúrát sikerült megszüntetni - mondta el a szocialista képviselő. Colin Powell szerint Magyarország büszke lehet arra, hogy részt vett az afganisztáni és iraki békefenntartó missziókban.

 

A megbeszélésen az MSZP a Fideszhez hasonlóan szóba hozta a vízumkérdést; a két párt közötti különbség "a hangsúlyok és a megszólalások élességében volt talán" - tette hozzá Vadai Ágnes. Kifejtette: a szocialista párt megérti azokat a biztonsági problémákat, amelyekkel az Egyesült Államok szembesül, ezért álláspontja szerint lépésről lépésre lehet haladni a vízum ügyében. Úgy fogalmazott: "Nem gondoljuk azt, hogy egyik napról a másikra nagy változások lesznek, de hosszú távon az együttműködési és együttgondolkodási politika eredményekre vezethet".

A szocialista képviselő azt mondta: Németh Zsolt közlésével ellentétben a megbeszélésen nem esett szó az iraki magyar szerepvállalásról.