Strandokra, kocsmákba és diszkók elé vonulnak a "Reggel őrszemei" nevű katolikus csoport tagjai Olaszországban. A fiatal hívők társaikkal próbálnak beszélgetni a vallásról és Jézusról. A pápa 2000-ben szólította fel a fiatalokat, hogy legyenek a "Reggel őrszemei" a harmadik évezred hajnalán.

Sajátos egyházi kezdeményezés indult a nyári szünidőben Olaszországban - adta hírül a Vatikáni Rádióra hivatkozva a Magyar Kurír "félhivatalosű" katolikus lap. A beszámoló szerint a "Reggel őrszemei" nevű, fiatalokból álló csoport a strandokra, a kocsmákba és a diszkók elé mennek, hogy a vallásról beszélgessenek hasonló korú társaikkal.

A csoportot koordináló Andrea Brugnoli atya meglepően sikeresnek tartja a kezdeményezést. A pap állítása szerint a szórakozó fiatalok odafigyelnek a "Reggel őrszemeire", még akkor is, ha éjjel 2-3 körül akarnak velük beszélni Jézusról.

Augusztus első napján, majd a hónap végén a csoport tagjai az olaszországi autópályák mellett található gyorséttermekbe vonulnak, hogy istenről beszéljenek a betévedő utazókhoz. Ahol pedig lehetőség lesz rá, ott szentmisét is tartanak.

II. János Pál pápa, a katolikus egyház feje a 2000-ben tartott Ifjúsági Világtalálkozón nevezte el a fiatal hívőket a Reggel őrszemeinek. Arra szólította őket, hogy legyenek őrszemek a harmadik évezred hajnalán, és hirdessék az igét társaik előtt.

A strandokra és szórakozóhelyekre vonuló veronai csoport már korábban, 1998-ban létrejött. Honlapjukon olvasható bemutatkozásuk szerint az a céljuk, hogy lelkesítsék és hitükben megerősítsék a katolikus hívőket, közösségeket. Mindehhez fel kívánják használni a technológiai újításokat és az internetet.