Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint egyelőre aggályos katonai beavatkozásról beszélni a darfúri válság kapcsán. Powell elmondta, hogy Washington már készíti azt a biztonsági tanácsi határozat-tervezetet, amely 30 napot adna Kartúmnak az erőszak elleni fellépésre. Szudánban időközben mozgósítást rendeltek el. A darfúri válság katonai megoldását először Nagy-Britannia vetette fel: London állítólag ötezer katonát küldene a térségbe, hogy véget vessenek az erőszaknak, és eljuttassák a segélyeket a több mint egymillió éhező menekültnek.

Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint még korai lenne arról beszélni, hogy külföldi katonákat vezényeljenek a szudáni Darfúrba.  Powell kedd este a Budapestről Kairóba tartó repülőgépén arról szólt, hogy a darfúri válságnál az elsődleges feladat az erőszak megfékezése és a külföldi segélyek beáramlásának biztosítása.

Az amerikai külügyminiszter problematikusnak tartotta, hogy egy olyan országban történjen külföldi katonai beavatkozás, ahol működőképes kormány van, és amelyre nézve nincs ENSZ biztonsági tanácsi határozat.  Mint mondta, Washington már készíti a BT határozattervezetét, amely 30 napot adna a kartúmi kormánynak a darfúri erőszakcselekmények elleni fellépésre, ellenkező esetben viszont rendszabályokat helyezne kilátásba.

Szudánban eközben "politikai és stratégiai" mozgosítást rendeltek el, és szabadon engedtek 49 iszlamista ellenzékit, hogy "egyesítsék a belső frontot" a kilátásba helyezett külföldi beavatkozás ellen.

A szudáni vezetés kedden tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy brit vezetők az elmúlt időben jelezték: London kész katonákat vezényelni Dárfúrba a válság rendezése érdekében. Michael Jackson brit vezérkari főnök egy szombati interjúban úgy vélte, hogy szükség esetén ötezer fős alakulatot is küldhetnek az afrikai országba.