A hágai törvényszék enyhítette a Tihomir Blaskic boszniai horvát tábornokra korábban kiszabott büntetést: 45 év helyett 9 évet kapott. A foglyokkal való embertelen bánásmód miatt elítélt tisztnek már csak néhány hónapot kell leülnie, büntetésébe ugyanis beszámítják eddigi fogvatartását.

Jelentősen csökkentette a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) csütörtökön Tihomir Blaskic boszniai horvát tábornok börtönbüntetését. Blaskic büntetését negyvenötről kilenc évre változtatta és a fő vádpontok alól felmentette őt a bíróság.

A most 43 éves tábornokot korábban parancsnoki felelősség alapján ítélték el a boszniai muzulmán lakosság ellen 1993-ban Közép-Boszniában elkövetett háborús és emberiesség elleni bűnökért, valamint a Genfi Konvenciók megsértéséért. A hágai testület öttagú fellebbviteli tanácsa ugyanakkor bűnösnek találta az egykori parancsnokot törvénytelen fogvatartásban és foglyokkal szembeni embertelen bánásmód alkalmazásában.

A tábornok ENSZ-fogságban töltött éveit beleszámítják büntetésébe, ezért csak a fennmaradó néhány hónapot kell letöltenie. A tábornok 1996-ban önként adta fel magát. Blaskic 2002-ben fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen. Védői olyan titkosszolgálati dokumentumokra alapozták a fellebbezési kérelmet, amelyek a 2000 eleji horvátországi politikai fordulat után váltak hozzáférhetővé.