Adócsalás miatt őrizetbe vették szerdán Chilében Augusto Pinochet volt diktátor idősebb fiát. Augusto Pinochet Hiriartot azzal gyanúsítják, hogy egy legalább nyolcfős csoport tagjaként 625 ezer dollár értékű adócsalásban bűnrészes. A csoport hamis számlákkal végezte autók adásvételét, hogy ne kelljen forgalmi adót fizetnie.

A chilei adóhivatal közben bejelentette csütörtökön, hogy bekapcsolódott az egykori diktátor titkos amerikai bankszámláival kapcsolatos ügyészségi vizsgálatba. Egy amerikai szenátusi jelentés két hete fedte fel, hogy egy amerikai bank, a Riggs, amelynél szabálytalanságokat vizsgáltak, 1994 és 2002 között 4 és 8 millió dollár közötti összeget utalt át Pinochetnek és feleségének. A házaspár 50 és 100 millió dollár közötti vagyon vallott be az amerikai banknak, s Chilében most e vagyon eredetét firtatják.

A nagyszabású adócsalási ügyben kihallgatták a 88 éves exdiktátort is, mivel egy, az ő nevére bejegyzett gépkocsit hamis rendszámmal használ másvalaki.

Pinochet ügyvédei azt mondják, hogy már semmit sem képesek megtudni a számlákról a betegeskedő, egyebek közt memóriavesztéstől szenvedő volt diktátorból. Az ügyvédek maguk próbálnak magyarázatot találni a rejtélyes vagyon eredetére, s leggyakrabban arra hivatkoznak, hogy Pinochet, aki 1973 és 1990 között volt az ország teljhatalmú ura, nagy összegű adományokat kapott gazdag gyáriparosoktól például még az 1980-as években is.

Egy szocialista parlamenti képviselő szerint azonban az ilyen érvelés gyakorlatilag terhelő vallomás a tábornokra, hiszen annak beismerését jelenti, hogy korrupt volt, míg kormányzott és a hadseregnek parancsolt.

Ricardo Lagos chilei elnök szerint hasznos lenne a dél-amerikai ország számára, ha a volt diktátor bebizonyítaná, hogy vagyona nem törvénytelen forrásból származik, mint ahogy azt a titkos amerikai bankszámlák sugallják. Lagos azt mondta, hogy a kétes eredetű Pinochet-vagyon miatt nagyon kínosan érezte magát Washingtonban, amikor nemrég hivatalos látogatáson ott járt.