Moore nem vesz részt a Fahrenheit 9/11 crawfordi vetítésén

2004.07.29. 0:07

Michael Moore amerikai filmrendező hirtelen lemondta részvételét legutóbbi dokumentumfilmjének, a George Bush elnök kormányáról készült szatírának a szerdai crawfordi vetítésén. A Texas államban található város mellett fekszik Bush birtoka, ahol az elnök éppen szabadságát tölti.

Az iraki háborút gúnyosan bíráló és az amerikaiakat élesen megosztó Fahrenheit 9/11 című film alig több mint egy hónap alatt 100 millió dollár bevételt hozott Moore-nak. A crawfordi vetítést texasi békeaktivisták szervezték meg, erre a célra felállítottak egy hevenyészett szabadtéri mozit. A környékbeli mozik közül egyik sem vállalta a vetítést.

Moore éppen a Demokrata Párt országos jelöltállító konvencióján vesz részt Bostonban, ahol a Bush elnök és a Republikánus Párt elleni heves kirohanásaiért nagy sajtónyilvánosságot kap. Az eredeti terv szerint a vetítés erejéig elutazott volna Crawfordba, de az utolsó pillanatban meggondolta magát. A vetítőberendezést kölcsönző Alamo Drafthouse cég internetes honlapján olvasható közlemény szerint a rendező azért gondolta meg magát, "mert nem akarja elterelni a figyelmet a vetítést szervező békeaktivistákról és a film egyik legfontosabb üzenetéről, hogy minden amerikainak joga van a saját véleményéhez, és ahhoz, hogy ezt szabadon kinyilvánítsa".

"Egy kicsit csalódottak vagyunk, de nem teljesen meglepő, hogy lemondta, mert sok volt a huzavona ekörül. De azért jól fogjuk magunkat érezni" - mondta Skip Londos, a vetítés egyik szervezője. Hozzátette, hogy kétszer annyi nézőre számítanak, mint a város lakóinak száma, ami 705.

Amikor még úgy volt, hogy Moore elmegy a vetítésre, a rendező - saját honlapja szerint - meghívta rá Bush elnököt is azért, hogy személyesen köszönje meg neki a filmben való szereplését.

A hírre, hogy Moore a városba jön, sok helyi lakos feldühödött, és a vetítés idejére Bush-párti tüntetést szervezett Crawford főutcájára, ahol számos boltban árusítanak az elnököt és volt elnököket ábrázoló emléktárgyakat.

Egy helyi lakos azzal fejezte ki az egész üggyel szembeni nemtetszését, hogy több szatyornyi tehéntrágyát hordott a washingtoni Fehér Ház sajtóosztályának crawfordi irodája elé.

A Fahrenheit 9/11 minden idők legnépszerűbb dokumentumfilmje, több mint hatmillió ember látta már.

KAPCSOLÓDÓ CIKK